Ресторатори Пітера нажахані цінами на імпорт і перспективою продавати російський віскі
30.03.2022   //  

Ресторатори Петербурга скаржаться на колосальний ріст цін на імпортні продукти через обвал рубля та порушення логістичних ланцюжків. Про це пише «Діловий Петербург».

На цьому тлі дорожчає середній чек у закладах, з меню йдуть багато страв та алкогольних напоїв. У середньому подорожчання всіх імпортних інгредієнтів становить від 30 до 50%.

За словами засновника гастропабів «Коза Дереза» Євгена Ларченка, всі постачальники алкоголю перейшли на передоплату. З міцного зараз доступна лише горілка, настоянки на горілці та кілька непоганих видів джину.

«З вином теж непросто. Немає класу недорогих і якісних вин. Є або щось непридатне для вживання, чим краще мити руки, ніж вживати всередину. Або є вино середнє, але за високою ціною. У будь-якому випадку ми будемо розширюватися на користь Росії та поки що Грузії, Вірменії», – зазначає підприємець.

Співвласник холдингу «Бакунін груп» Олександр Романенко каже, що постачальники вже не попереджають про ріст цін:

«Замовлена ​​пляшка пива за 150 рублів приїжджає вартістю 200, ми про це дізнаємося лише завдяки накладній, за якою прийняли товар. Частка імпортного алкоголю у Росії колосальна, і замінити ці товари неможливо. Спробуйте замість шотландського віскі запропонувати гостям самарський».

Засновник компанії «Gastronoma» Даніл Герасіміді переконаний, що треба не думати про поточну вартість товару, а закладати бюджет на подальші закупівлі. Бо ціни неминуче зростають, у тому числі й російську продукцію. За його словами, меню в будь-якому разі передрукують усі, а ті, хто зробить це пізніше за інших, ризикують збанкрутувати.

Однак голова комітету малого та середнього підприємництва у сфері громадського харчування «Ділової Росії» Максим Жуков не бачить катастрофи. Мовляв, ресторатори піднімають ціни в меню на 10-20%, що дозволяє вести діяльність у межах рентабельності.

«Картопля молода російська – ріст близько 25%, сир – ріст 43%. Це спекуляція і нічого більше. Тиждень тому загальне подорожчання перевищило 20%, зараз уже понад 30%. Імпорт неможливо купити ні за скільки. Це пов’язано не лише із порушенням логістики, постачальники просто не розуміють, які ціни виставляти», – вважає він.