Комунальників Кличка підозрюють у підігруванні фірмі консула Екваторіальної Гвінеї на аерофотозйомках за 50 мільйонів
01.02.2022   //  

Державне бюро розслідувань вважає, що посадові особи КП «Київський інститут земельних відносин» («КІЗО») надають протиправні переваги ТОВ «Авіаційний розрахунковий центр» («АРЦ») та вчиняють протиправні дії під час проведення тендерних процедур, подальшого укладання договорів, прийняття та оплати виконаних робіт (наданих послуг), що завдало тяжких наслідків.

Про це написав Олександр Глазунов у виданні «КиевVласть» з посиланням на ухвалу Голосіївського райсуду Києва. Ухвалу про продовження терміну цього розслідування суд Києва виніс ще 14 грудня 2021 р., але у Держреєстрі судових рішень цей документ було опубліковано лише 24 січня 2022 р.

Як зазначено в ухвалі, у квітні 2017 р. Департамент земельних ресурсів КМДА замовив за 2,8 млн грн. ТОВ «АРЦ» послуги з проведення аерофотозйомки Києва з роздільною здатністю 5 см та виготовлення цифрових ортофотопланів з роздільною здатністю 5 см. Проте, за даними ДБР, у зв’язку з тим, що «АРЦ» надало замовнику неякісні матеріали аерофотозйомки, зазначений договір було розірвано. За даними «Prozorro», «АРЦ» не отримало жодної копійки за цим договором.

Видання нагадало, що за даними Департаменту земельних ресурсів КМДА, тоді «АРЦ» використало для зйомки дешевше обладнання, ніж було заявлено у тендерній пропозиції. Через це 54% відзнятого матеріалу виявилося непридатним для використання, що й спричинило розірвання угоди.

Втім, згодом столична влада знову повернулася до ідеї про співпрацю з цим же підрядником – тільки через «КІЗО». Журналісти припускають, що однією з причин для цього став «інформаційний шум». Наприклад, у лютому 2018 р. президент «АРЦ» Роман Челноков публічно спростував будь-які порушення при проведенні ортофотозйомки та звинуватив керівництво Департаменту земельних ресурсів КМДА у лобіюванні інтересів «свого» (ДП «Центр державного земельного кадастру»).

Як підсумок, у серпні 2019 р. КП «КІЗО» та ТОВ «АРЦ» уклали договір про надання послуг з цифрової аерофотозйомки території Києва для створення цифрових ортофотопланів (True Orthophoto) масштабу 1:500. Вартість робіт за договором мала скласти вже 21,59 млн грн. У 2019-2020 рр. підрядник отримав усі передбачені договором кошти.

Майже через два роки, у травні 2021 р., між «КІЗО» та «АРЦ» було укладено ще одну схожу угоду на 10,4 млн грн. За даними «Prozorro», у грудні 2021 р. сторони знову розірвали договір – тепер уже у зв’язку з тим, що «АРЦ» не встигало виконати всі роботи до 31 грудня минулого року. Тоді КП та ТОВ визначили, що виконавець має отримати за надані послуги 7,1 млн грн.

Правоохоронці й раніше звертали увагу на співпрацю «КІЗО» та «АРЦ». У травні 2020 р. київська поліція відкрила кримінальне провадження за фактом можливих розтрат і привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах під час виконання договору на виготовлення ортофотопланів на суму 21,5 млн грн., який сторони уклали у червні 2019 р. Слідчі з’ясували, що незадовго до цього тендеру «КІЗО» безуспішно намагалася провести торги із закупівлі таких же послуг із таким самим техзавданням, але набагато дешевше – за 4 млн грн. У листопаді 2021 р. Голосіївський райсуд за клопотанням правоохоронців продовжив термін розслідування цього провадження до червня 2022 р.

Керівником ТОВ «АРЦ» є Сергій Поливода, засновник – ТОВ «Алгоритм Авіа» згаданого Романа Челнокова. «АРЦ» також є засновником ПрАТ «Авіакомпанія «Колумбус».

Від «Наших грошей»

Челноков очолює Громадську спілку «Українське товариство виробників геопросторових даних» («Укргео»), засновниками якої є та ж «АРЦ», ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Престехсинтез» Анни Яковенко і ПрАТ «Авіакомпанія «Колумбус».

Челноков був почесним консулом Екваторіальної Гвінеї в Україні. «OCCRP» пов’язали його з росіянином Володимиром Кокорєвим, арештованим у 2015 році в Панамі за підозрою в розкраданні бюджету Екваторіальної Гвінеї. Челноков заперечив співпрацю з Кокорєвим.