Чи є вакцинація єдиним можливим способом подолання COVID–19?
17.09.2021   //  

Текст: Анжеліка Ізотова, експерт «Ліги антитрасту»

Або чому «маленькій» фармі важко змагатися з «великою» на ринку ліків від коронавірусу.

На початку 2020 року, відколи ВООЗ офіційно оголосило пандемію коронавірусу,  не існувало ані ліків, ані вакцин, ані будь-яких стандартів лікування COVID – 19. Все трималось на симптоматичному та підтримуючому лікуванні в сукупності із профілактично-гігієнічними заходами:  використання масок та рукавичок, дотримання соціальної дистанції, обмеженням контактів людей.

Але ситуація стрімко погіршувалась – чисельність хворих збільшувалась, тяжкість протікання хвороби посилювалась і показники смертності неухильно  росли. Епідеміологічну природу вірусу, його клінічні і вірусологічні характеристики теж було важко пояснити.

На пошуки методів профілактики та лікування, які б дозволили запобігти розповсюдженню інфекції та мали з нею боротися, було направлено зусилля багатьох науковців та спеціалістів з різних куточків світу. Пошуки нових інноваційних препаратів та вивчення лікувальних можливостей вже існуючих лікарських засобів тривають і зараз.

Все це потребує колосальних фінансових ресурсів (як власних, так і залучених). А це означає, що  в найкоротші терміни вивести на ринок вакцину проти коронавірусу можуть представники «великої» фарми.

Масова вакцинація населення – це історично перевірений у всьому світі метод боротьби з інфекційними хворобами і, за відсутності інших варіантів лікування, це єдине правильне рішення під час епідемій.

Але,  вакцинація – це лише спосіб запобігання хворобі, та не дає 100 % гарантії того, що людина не захворіє.

Тож хвороба не відступає, хворі потребують лікування, а отже, людству потрібні не тільки вакцини, але і інші засоби лікування коронавірусу.

Видавництво TrialSite повідомило, що вже більше року вчені вивчають можливість застосування вже існуючих  лікарських засобів для лікування COVID-19.  Проведено десятки досліджень, залучено чимало інвестицій, але  розвинені країни не поспішають впроваджувати недорогі та ефективні методи лікування хворих з нетяжкими симптомами. https://cutt.ly/vWj4PfE

Поряд із розробкою вакцин, австралійські вчені з Інституту інфекцій та імунітету Пітера Доерті, (Мельбурн) почали досліджувати противірусну ефективність відомого у світі лікарського засобу Івермектин.

Унікальний мікроорганізм в 1973 році виявив японський професор, біохімік Токійського університету Сатосі Омура у ґрунті південно-східного узбережжя Хонсю в Японії. Його активні сполуки використали для створення лікарського засобу Івермектин.

Омура, разом із ірландським біологом, біохіміком та паразитологом Вільямом Кемпбеллом, створив унікальний недорогий препарат, який викорінював пандемії паразитарних інфекційних хвороб, як у тварин, так і людей. 

За досягнення у галузі лікування інфекцій Івермектином у 2015 році Сатосі Омура та Вільям Кемпбелл отримали Нобелівську премію з фізіології або медицини.

Івермектин схвалено Управлінням з контролю за харчовими продуктами і лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) в якості протипаразитарного препарату широкого спектра дії. Також, Івермектин входить до списку основних лікарських засобів ВООЗ.

Потужний потенціал Івермектину для лікування COVID-19 несподівано виявили під час досліджень. Хоча на сьогодні він ще не затверджений FDA, але має на це всі шанси. За результатами проведених клінічних досліджень in vitro (в пробірці) Івермектин здатний блокувати вірус та боротися з ним на етапі захворювання.

Про високу противірусну активність Івермектину, ще в серпні 2020 року повідомляла Українська Асоціація лікарів амбулаторної медицини. https://cutt.ly/hWj4Mqa

14 січня 2021 року Національний інститут охорони здоров’я США змінив рекомендації щодо використання Івермектину від COVID-19 від «проти» до «нейтральної».

У травні 2021 року той же TrialSite презентував одне з найбільших досліджень Івермектину в США. Його здійснив Керолайн Браманте, доктор медицини Університету Міннесоти, а профінансували підрозділ однієї з найпотужніших страхових компаній США OptumLabs UnitedHealthcare та фонд Parsemus Foundation.

Нещодавно за рахунок грантів в розмірі 1 мільйон доларів від благодійного фонду Rainwater та 500 000 доларів від Fast Grants, розпочали додаткові дослідження, в тому числі, за участю вагітних.

Директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США наголосив на необхідності противірусних препаратів, які знижують прогресування інфекції. А отже, використання вакцин, в комплексі із іншими, менш затратними методами лікування та виваженою політикою суспільної охорони здоров’я, можуть дати позитивні результати. https://cutt.ly/TWj45Ha

American Journal of Therapeutics оприлюднило дані інших клінічних досліджень Івермектину у відповідності з консервативними стандартами Кокрановського метаналізу (метод доказової медицини). І вони теж показують, що профілактика Івермектином знижує інфекційну захворюваність COVID-19 в середньому на 86%, призводить до зниження кількості смертей. https://cutt.ly/7Wj43wW

Більш детальна інформацію про дослідження Івермектину є на інформаційному ресурсі LFCCC Alifnce.  https://cutt.ly/VWj7yOq

Івермектин може отримати «право на життя» та бути потенційно цікавий для інвесторів,  якщо регуляторні органи дозволять призначати його для лікування коронавірусної хвороби. При його дешевизні, комерційна привабливість Івермектину буде реальною за рахунок масштабу реалізації.

Проте, вхід препарату на ринок лікарських засобів від коронавірусу, може бути небезпечним для конкурентів, якими на сьогодні реально є лише виробники вакцин (які поки що конкурують між собою). Вони вклали чималі кошти у розробку вакцин і, цілком зрозуміло, що бажають якнайшвидше компенсувати витрати та почати отримувати дохід від реалізації власної продукції. А дешевий та ефективний Івермектин може перешкоджати досягненню реалізації запланованих цілей.

Проте це не єдина перешкода для виходу на ринок дешевих протиковідних ліків.

Фонд Біла Гейтса, один із найпотужніших спонсорів ВООЗ та виробників вакцин проти Covid-19, включаючи вакцини Pfizer и BioNTech, теж  інвестує в дослідження щодо Івермектину. Хоча ці інвестиції й не великі.

Якщо, безпатентний, дешевий (на відміну від вакцин), ефективний і безпечний Івермектин, ефективність якого доведена, вийде на ринок, то монополія вакцин буде зруйнована.

То як поведе себе Фонд Біла Гейтса? Що буде важливішим для нього – майбутні  надприбутки від реалізації вакцин або життя людей во всьому світі?  https://cutt.ly/9Wj7gVl

Можливо найближчим часом ми з вами зможемо стати свідками реальної конкуренції між великою та малою фармою на ринку ліків від коронавірусу.

Ознаки того, що це вже розпочалось є… https://www.nakedcapitalism.com/2021/09/as-us-prepares-to-ban-ivermectin-for-covid-19-more-countries-in-asia-begin-using-it.html

І дуже важливо, щоб гравці «великої» фарми та їх інвестори та спонсори, враховуючи власні фінансові та політичні можливості, не почали встановлювати недоброчесні правила гри на ринку ліків від коронавірусу, та створювати штучні перепони для входу на ринок маленької, але з великими можливостями, фарми.

 

Блог від: Анжеліка Ізотова, експерт «Ліги антитрасту»