Крючков через ОАСК зняв планувальні обмеження для своєї багатоповерхівки поблизу площі Льва Толстого
13.09.2021   //  

Окружний адмінсуд м. Києва визнав протиправними та скасував абзаци містобудівних умов та обмежень, що стосуються планувальних обмежень реконструкції нежитлового будинку під адміністративну будівлю по вул. Антоновича (колишня Горького), 7-А у Голосіївському районі м. Києва. Про це свідчить рішення судді Ігоря Смолія від 19 серпня.

У 2010 році ТОВ «Артдизайн» отримало свідоцтво про право власності на будівлю площею 362,3 кв м на вул. Антоновича, 7-А.

У травні 2017 року ця фірма купила також ділянку площею 0,06 га за цією ж адресою з цільовим призначенням – для експлуатації адмінбудівлі.

12 травня 2021 року «Артдизайн» уклав договір про спільну участь у будівництві з ТОВ «Контур Девелопмент». При проектуванні та будівництві фірми повинні обов’язково дотримуватися вимог містобудівних умов та обмежень (МУО), які їм видав Департамент архітектури КМДА.

Цими МУО об’єкт проектування на вул. Антоновича, 7-А віднесено до меж історичного центру міста, центральної планувальної зони, історичного ареалу, зони регулювання забудови першої категорії, у зв’язку з чим ТОВ «Контур Девелопмент», яке частково виконує функції замовника та за рахунок якого здійснюється фінансування будівництва, зобов’язане дотримуватись закону «Про охорону культурної спадщини», отримати висновок щодо проектної документації, наданої на розгляд до відповідних спеціально уповноважених органів охорони культурної спадщини в установленому законодавством порядку, отримати дозвіл на виконання робіт згідно із законом «Про охорону культурної спадщини» та розпорядження КМДА № 979 від 17.05.2002 та забезпечити композиційну узгодженість реконструйованої будівлі з історичними силуетами, масштабами, стилістичними, колористичними ознаками традиційного характеру середовища.

Не погоджуючись із цими пунктами, «Контур Девелопмент» звернувся до ОАСКу, який позов повністю задовольнив – визнав ці пункти протиправними і скасував.

ОАСК своє рішення пояснив тим, що оскільки межі та режими використання історичного ареалу м. Києва не затверджено у встановленому законом порядку, то відсутні правові підстави вважати, що об’єкт знаходиться в межах історичного ареалу та історичного центру міста. А відтак – безпідставно вимагати від забудовників проектувати об’єкт з урахуванням вимог закону «Про охорону культурної спадщини», та із забезпеченням композиційної узгодженості реконструйованої будівлі з історичними силуетами, масштабами, стилістичними, колористичними ознаками традиційного характеру середовища.

Крім того, ОАСК дійшов висновку, що об’єкт по вул. Антоновича (колишня Горького), 7-А територіально не входить до зони регулювання забудови першої категорії.

Також суд вважає, що центральна планувальна зона у Києві не визначена, оскільки Київрадою не затверджений План зонування території (зонінг) центральної планувальної зони міста Києва. Відтак, у забудовника немає необхідності дотримуватись обмежень, встановлених Генпланом для центральної планувальної зони щодо висотності – не вище 27 метрів, що відповідає 9 поверхам.

Нинішнім власником ТОВ «Артдизайн» є Антоніна Сліпченко. За даними держреєстру юросіб, вона ж через фінансову компанію «Прайм-фінанс» володіє ТОВ «Контур Девелопмент», створеного у жовтні 2020 року.

Антоніна Сліпченко у 2006-2007 рр була помічницею тодішнього народного депутата Дмитра Крючкова. Його брат Леонід Крючков донедавна сам був власником «Артдизайну». За даними liga.net, Антоніна Сліпченко є дружиною Леоніда Крючкова.

Леонід Крючков веде бізнес у державних портах з оточенням колишнього начальника Департаменту захисту економіки Нацполіції Ігоря Купранця.

Леонід Крючков був помічником нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара у 2010-2012 рр. У 2019 році він балотувався до парламенту за списками ОПЗЖ.

Леонід Крючков з 2014 до 2016 року був заступником директора ДП «Укрінмаш» з концерну «Укроборонпром».

Дмитро Крючков раніше очолював правління ПАТ «ХК «Енергомережа», є підозрюваним по справі НАБУ щодо розкрадань на «Запоріжжіобленерго» на 346 млн грн – ця справа вже розглядається у Вищому антикорупційному суді.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»