Тендерна колегія підіграла учаснику в тендері на 3,8 млрд по будівництву ядерного сховища
09.06.2021   //  

Помилка чи особливе ставлення? Колегія хотіла дати учаснику 24 години на усунення недоліків по «ст.17», але замовник не піддався, повідомляє «Ліга антитрасту».

В квітні Державне спеціалізоване підприємство «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» оголосило тендер на будівництво сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів вартістю 3,8 млрд грн.

На тендер подались 6 учасників, чотири з яких за інформацією у ЗМІ, в минулому були пов’язані з екс-нардепом Микитасем через консорціум «Укрбуд».

Чотирьох учасників (у тому числі двох «екс-укрбудівців») замовник одразу відхилив з різних причин: від довідок по статті 17 та банківської гарантії до підробленої додаткової угоди до договору надання послуг лабораторії.

Консорціум «Атомспецбуд» оскаржив до тендерної колегії своє відхилення та допущення інших двох. І тут починається найцікавіше.

Разом із іншими невідповідностями кваліфікаційним критеріям (ліцензії, персонал, фінансовий стан), члени колегії чомусь вирішили дати скаржнику 24 години на усунення недоліків в частині документів по ст. 17.

Справа в тому, що у складі пропозиції «Атомспецбуд» надав довідку про відсутність підстав для відмови в участі у закупівлі встановленими статтею 17 від Консорціуму загалом, хоча в тендерній документації вимагалось від кожного учасника об’єднання окремо. При цьому за законом усувати недоліки саме в документах, наданих на виконання статті 17 – не дозволено.

Запобіжником став замовник, який фактично не виконав рішення колегії, повторно відхилив учасника та зазначив, що за законом не має права давати учаснику 24 години на виправлення цих невідповідностей.

І дві «вишенки на торті»:

В іншому рішенні по скарзі іншого учасника в рамках цієї ж закупівлі той самий склад колегії постановив одразу відхилити пропозицію допущеної Корпорації «Укртрансбуд» з тієї ж причини – надав довідку по ст. 17 від об’єднання загалом.

Раніше замовник у цього ж учасника не помітив цього ж недоліку в документах при кваліфікації.

Тож, за підсумком, залишається тільки один допущений учасник. Отже замовник буде змушений відмінити процедуру, а Україна ще якийсь час залишиться без нового ядерного сховища.

Ми ж у свою чергу можемо лише здогадуватись, чому:

  • начебто, крупні та досвідчені компанії та об’єднання так неуважно підготувались до тендеру вартістю понад 3 млрд.;
  • замовник відхиляв одних учасників по тих самих причинах, яких не помічав у інших;
  • колегія вирішила, що деяких учасників можна не відхиляти по «ст.17», а дати їм 24 години на виправлення.

Посилання на процедуру:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-31-004202-c

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»