Нотаріус стала підозрюваною у справі щодо рейдерства СФГ «Весела долина»
02.06.2021   //  

Нотаріус із свідоцтвом №7446 стала підозрюваною у кримінальному провадженні №12020040000000752, і 19 травня 2021 року Красногвардійський райсуд м. Дніпропетровська обрав їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів, тобто, до 14 липня 2021 року. Про це стало відомо з ухвали згаданого суду від 19 травня 2021 року. Згідно даних Єдиного реєстру нотаріусів, свідоцтво №7446 має приватний нотаріус із Дніпропетровської області Олена Шуваєва.

Також те, що саме ця нотаріус є підозрюваною, підтверджує сервіс «Судова влада».

Судячи з даних судового реєстру, нотаріуса підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 ККУ («Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній»), ч. 4 ст. 28 ККУ («Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією»), ч. 3 ст. 365-2 ККУ («Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги») та ч. 3 ст 362 ККУ («Несанкціоновані дії з інформацією…»).

Справу веде СУ ГУНП в Дніпропетровській області під процесуальним наглядом Західної окружної прокуратури м. Дніпра. За версією слідства, у м. Дніпро з’явилася організована злочинна група. Вона вчинила «протиправне заволодіння майном» селянського (фермерського) господарства «Весела долина» у с. Семенівка Томаківського району Дніпропетровської області.

 

Як каже слідство, приблизно 2015 року один із учасників групи, «увійшовши у довірливі стосунки» до людини, дотичної до фермерського господарства (імовірно, власника) «запропонував останньому знаходити покупців для його врожаю, на що потерпілий погодився та в подальшому надав номери своїх рахунків, на які заходили оплати за замовлений врожай різними підприємствами».

За вказане сприяння у торгівлі учасник злочинної групи отримував свою частину прибутку.

Приблизно у 2017 році, володіючи інформацією про наявні рахунки СФГ «Весела долина», один із учасників групи примусово змусив особу, дотичну до фермерського господарства (імовірно, власника) знімати гроші з рахунків господарства та віддавати злочинній групі, при цьому, на відмову «погрожував фізичною розправою останньому та членам його сім`ї». Так, протягом 2017-2020 років у СФГ «Весела долина» відібрали близько 50 млн. грн.

З серпня по листопад 2019 року один із учасників злочинної групи «домовився з ТОВ «ГрейнПавер» про переказ грошових коштів близько 25 млн. грн. на рахунок СФГ «Весела долина» за врожай пшениці, якої в наявності не було», тим самим, каже слідство, штучно створив борг підприємству.

У січні 2020 року, за версією слідства, власника СФГ «Весела долина» змусили передати права на господарство іншим особам. І власник погодився, оскільки розумів фізичну перевагу своїх кривдників та «боявся за своє життя та здоров`я». Відтак, говорить слідство, потерпілого привели до нотаріуса за адресою м. Дніпро, вул. Героїв Крут 1/2 (адреса нотаріуса Олени Шуваєвої), де власник СФГ «проти своєї волі» передав права на СФГ іншим особам.

У судових документах, зокрема, згадується, що господарством «незаконно заволоділи» 30 березня 2020 року. За даними системи Youcontrol, до цієї дати власником СФГ був Микола Шапошник із Дніпропетровської області. Після цієї дати власниками компанії стали Олег Караченцев із Донецька та Олександр Володін із Дніпропетровщини. Останній, судячи з даних сайту «Судова влада», теж проходить підозрюваним у тому ж провадженні, що й Шуваєва. 21 грудня 2020 року, за версією слідства, СФГ «Весела долина» переоформили вже на третю особу, підконтрольну злочинному угрупуванню. За даними системи Youcontrol, у цей період власником підприємства став Анатолій Скакун із Херсона.

Відповідно до витягу з Єдиного реєстру юросіб, СФГ «Весела долина» має статутний капітал 700 тис грн. Таким чином, говорить слідство, підозрювані спричинили власнику фермерського господарства велику шкоду, оскільки вартість статутного капіталу більш ніж у 500 разів перевищує встановлений на 2020 рік неоподатковуваний мінімумів доходів громадян.

За даними судового реєстру, Микола Шапошник зараз намагається витребувати майнові права СФГ «Весела долина» з чужого, незаконного володіння через господарський суд. Оскільки нові власники переписали підприємство на Полтавщину, справа слухатиметься у Госпсуді  Полтавської області.