«Альянс енерго трейд» (додано)
31.05.2021   //  

За паливним фаворитом часів Зеленського стоять менеджери, які раніше мали стосунок до чеченського бізнесмена. (Додано заяву компанії «Альянс енерго трейд» про її непричетність до російського капіталу та групи «Альянс»)

Після публікації статті «Наші гроші» отримали листа, у якому компанія «Альянс енерго трейд» заперечує свій стосунок до Муси Бажаєва:

«Компанія була заснована в 2006 році Романом Адамовим, громадянином України, одноосібним засновником ТОВ «Альянс Енерго Трейд», який ніколи не працював в структурах «Групи Альянс» (РФ). До нової команди приєдналися колишні менеджери НК «Альянс Україна», факт чого широко відомий всьому паливному ринку, маючи в багажі великий досвід управління в сфері нафтотрейдинга і нафтопереробки, який придбали працюючи в цій групі. Також як і те, що маса менеджерів найбільших компаній нафтогазового комплексу України працювали в українських структурах російських компаній «Лукойл», ТНК, «Роснефть», «Татнефть» і т.д.

Германом Адамовим спільно з Ахмедом Бажаєвим в 2007 році була створена компанія «Прологістік-сервіс», бізнес якої складався в сфері непаливної логістики. Ключовим активом компанії був логістичний термінал в Київській області, який орендувала всесвітньо відома компанія Unilever. У 2018 році активи компанії були продані фінансово-інвестиційної компанії Dragon Capital.

Відповідально заявляємо, що група компаній «Альянс Енерго Трейд» ніколи не була пов’язана з російським капіталом в цілому і «Групою Альянс» зокрема, хоча досвід роботи набутий з 1996 по 2006 роки, для нас безцінний.

Ми самостійно ведемо бізнес, працюючи в умовах вкрай жорсткої конкуренції. Група компаній «Альянс Енерго Трейд» представлені в сфері поставок нафтопродуктів, транспортній та будівельній галузях. Нашим ключовим напрямком залишається поставка нафтопродуктів: ми є одним з найбільших оптових трейдерів, який оперує як українським, так і імпортним паливом у співпраці з великими міжнародними нафтотрейдинговими компаніями.

Фінансування АЕТ здійснює два великих європейських банка, представлені в Україні. Компанія з року в рік нарощує свій фінансовий портфель, проходить найжорсткіші міжнародні процедури перевірок (комплайенса) і має бездоганну репутацію перед кредиторами.

Диверсифіковані поставки палива і напрацьовані зв’язки з виробниками дозволили нам взяти участь в тендерах на поставку палива найбільшим споживачам – «Укрзалізниці» і Міністерства оборони України. Запорукою наших перемог стало одне – мінімальна ціна, яку ми змогли запропонувати в боротьбі з дуже потужними суперниками.

В останні роки ми активно розвиваємо напрямок поставок дорожніх бітумів – одного з ключових матеріалів для будівництва та ремонту доріг. У 2020 році ми поставили 275 тис. т. бітуму або 23% від загального споживання в країні. Компанія оперує найбільшим парком бітумовозів і сучасними сховищами для бітуму, загальним об’ємом до 10 000 т.

У структурі «Альянс Енерго Трейд» працює близько 475 співробітників, загальний фонд заробітної плати становить більше 4 000 000 грн. в місяць. «Альянс Енерго Трейд» – великий платник податків: з 2015 по 2020 роки сума сплачених нами податків зросла з 0,815 млрд. грн. до 3,235 млрд. грн. Активно займаємося благодійною допомогою та допомогою пов’язаною з Covid-19.

«Альянс Енерго Трейд» – це зростаюча українська компанія, цілком виконує свої зобов’язання перед партнерами і інвестує в нові проекти. Як і більшість трейдингових компаній, ми не є особливо публічними, це наше право, і це не повинно бути приводом для різних інсинуацій і фантазій. Ми завжди готові відповісти на будь-які питання, що цікавлять».

ТОВ «Альянс Енерго Трейд» несподівано увірвалося в закупівлі Міноборони України та Укрзалізниці в 2019 році. Саме в цей період відбувався великий перерозподіл ринку постачання пального для найбільших державних структур. Завершувалася ера домінування групи «Трейд Коммодіті» з орбіти соратника Порошенка Грановського і починалася ера кума Путіна Медведчука. Але разом з компаніями, які пов’язують з Медведчуком, з’явилася іще одна маловідома фірма, яка довгий час зберігала своїх покровителів в секреті.

На ринку палива є два супер-оптові покупці: Міністерство оборони України і Укрзалізниця. Вони закуповують пальне десятками тисяч тон, та жодна комерційна структура в Україні не має такої системної потреби в дизпаливі, як ці державні замовники. Їх контракти зазвичай отримують ті, хто має значний політичний вплив і прямий вихід на виробників палива (в основному російського і білоруського).

Два роки тому на тендерному небосхилі України спалахнула нова зірка – ТОВ «Альянс Енерго Трейд». Фірма стартувала одразу з контракту з «Укрзалізницею» на 250 млн. грн . До цього фірма мала в ProZorro здобутки лише на 3,5 млн. грн.

Далі пішли підряди на десятки і сотні мільйонів гривень, врешті «Альянс Енерго Трейд» поступово став одним із головних постачальників не тільки дизпалива, але і бензину та авіаційного палива для Міноборони. А з початком «Великого будівництва» фірма стала значним гравцем і на бітумному ринку.

Зрозуміло, що за таким стрімким успіхом мала стояти впливова фігура. І вона є.

Власником ТОВ «Альянс Енерго Трейд» записаний Адамов Роман Магамедович. Він також є співвласником ТОВ «Рент Лайн» разом з Адамовим Германом Магамедовичем. Окрім цього на Романа Адамова записані іще кілька компаній, які займаються транспортом і нерухомістю і одна з них – ТОВ «АТ-Термінал», де директором є Давидов Даніл Магомед-Салахович. Останній є власником ТОВ «Альянс Агро Ойл». Всі ці компанії зареєстровані за однією адресою: м.Київ, вул. Старонаводницька, 13-б, офіс 35. І їх можна назвати групою «Альянс».

Обидва Адамови також були безпосередньо пов’язані з ТОВ «Прологістик-Сервіс», що володіло складським комплексом в Ірпені: Роман був засновником, Герман – директором. А бенефіціарним власником цієї компанії до 2018 року був Бажаєв Ахмед Вахайович. І коли в 2018 році Бажаєв передав свою частку інвестиційній компанії «Драгон Капітал Інвестментс» Томаша Фіали, разом з ним із «Прологістик-Сервісу» пішли і обидва Адамови.

Отже маємо зв’язок Адамових з Бажаєвим. У свою чергу Ахмед Бажаєв – це менеджер та можливо родич одного з найбагатших російських бізнесменів Муси Бажаєва, якого називають одним з найвпливовіших бізнесменів Чечні. За даними Forbs родина Бажаєвих займає шосте місце серед найбагатших родин Росії зі статками $1,9 млрд.

Бажаєв Ахмед Вахайович є директором і  власником кількох російських компаній.  Зокрема «Альянс-Пром», «Північний Альянс» та ін. Він також є директором ООО «РП-Майнінг», власником якого є Бажаєв Муса Юсупович. У списках афілійованих осіб Хабаровського нафтопереробного заводу Ахмед та Муса значаться разом з низкою інших Бажаєвих.

Муса Бажаєв є головою російської групи «Альянс» і «Російська платина».  «Альянс» включає різноманітні бізнеси, в тому числі ОАО «Нафтова компанія «Альянс» (Alliance Oil) та ОАО «Хабаровський нафтопереробний завод».

Родина Бажаєвих має прямі зв’язки з Володимиром Путіним. Наприклад у 2015 році Муса Бажаєв особисто доповідав президенту Росії про завершення будівництва «Російського дому» в Палестині вартістю 3 млрд. рублів (50 млн.$). Проект реалізувався спільно з Управлінням справами президента РФ.

І, схоже, «Російський дім» – дуже важливий проект, адже нікого не збентежила вартість будівництва в $7100 за квадратний метр. При цьому жодної фотографії цієї недешевої споруди в публічному доступі знайти не вдалося.

Також Бажаєв обговорював з Путіним (на фото) проект видобування паладію і будівництва спортивного комплексу. Пізніше обидва ці проекти були реалізовані. «Російська платина» Бажаєвих отримала доступ до родовищ паладію в РФ та була побудована «Платінум-Арена» в Краясноярську.

А в 2019 році Бажаєв навіть просив у Путіна державної фінансової допомоги.

Звісно, що спільні проекти з Управлінням справами Путіна говорять про близькі зв’язки Бажаєва до президента РФ і, можливо, навіть статус одного із гаманців, через які відмиваються бюджетні кошти за супердороговартісними проектами.

В Україні група «Альянс» ще за часів Кучми контролювала Херсонський нафтопереробний завод, а за часів Ющенка Муса Бажаєв заявляв, що «з України ми не підемо ніколи». Пізніше «Альянс» таки втратив НПЗ, але справді – «альянсівські» менеджери Адамови нікуди з України не пішли, та продовжили роботу на паливному ринку. І у останні два роки стали одними з ключових постачальників пального для української армії (1,41 млрд грн) та залізниці (1,70 млрд грн).

Володимир Даценко, експерт «Ліги Антитрасту»