Атомники «зекономили» 0,01% на верстаті за 29 мільйонів, бо дилери не торгувались
13.05.2021   //  

ВП «Атоменергомаш» ДП «НАЕК «Енергоатом» 19 квітня за результатами тендеру уклав угоду з ТОВ «Інженерно-технологічний центр Технополіс» про закупівлю токарного верстата вартістю 28,56 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 14 січня 2022 року поставлять багатофункціональний токарно-фрезерний центр із числовим програмним керуванням Hyperturn 65 Powermill (SYB) виробництва фірми «Emco» (Австрія) з обладнанням та інструментами за 28,14 млн грн. Товар оплатять протягом двох місяців після приймання за якістю. Гарантійний строк складає три роки.

Ще постачальник виконає пусконалагоджувальні роботи за 238 тис грн. Вони включають монтаж, підключення, налаштування і запуск верстату, а також відпрацювання технології обробки тестової деталі, адаптацію програми та інформаційно-консультаційні послуги.

Крім того, компанія надасть послуги з навчання для шести працівників за 178 тис грн.

Ціна угоди всього на 0,01% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 28,56 млн грн.

ТОВ «Варітек» заявило у вимозі до замовника, що його технічне завдання орієнтоване на конкретну модель заздалегідь обраного виробника. Фірма назвала низку вимог такими, що обмежують вибір постачальника за формальними (не обов’язковими для виконання задач) технологічними параметрами. У відповідь замовник змінив деякі з них. Зокрема збільшив максимальну загальну висоту з 2 490 мм до 3 000 мм та максимальну вагу без конвеєра стружки з 11,5 т до 16 т, зменшив мінімальну діагональ сенсорного монітору стійки ЧПК з 22 до 19 дюймів, прибрав вимоги зусилля подачі по Z3 не менше 9000 Н і потужності сепаратора масляного туману не менше 250 Вт тощо. Однак фірма не прийшла на торги.

ТОВ «Науково-виробнича група «Станкопромімпорт» заявило, що укладення договору лише в гривні унеможливлює участь нерезидентів. За словами фірми, товар складається з імпортних комплектуючих і виробляється лише за кордоном. Тому укладення договору в гривні без прив’язки до валюти країни-виробника означатиме, що постачальник-резидент закладе в ціну курсові ризики, неминучі за такого тривалому терміні поставки та оплати, що значно збільшить ціну. Замовник відповів, що тендерна документація відповідає закону і не містить вимог, що обмежують конкуренцію та дискримінують учасників.

Єдиним конкурентом із таким же верстатом було київське ТОВ «Іскростан Інжиніринг» Анжели Артьоменко, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Артьоменко вказана бенефіціаром ТОВ «Метмаш-Сервіс» Ігоря Базарова, котрий володіє ТОВ «Іскростан».

Київський «ІТЦ Технополіс» належить Ірині та Олександру Шевельовим. Вони володіли київським ТОВ «Технополіс» з росіянами Олександром і Дмитром Локтєвими, доки його не було переоформлено на грузина Давіта Сухішвілі в Одесі. Олександр Локтєв володіє однойменним московським ООО «Инженерно-технологический центр Технополис». За даними проекту «Clarity Project», із 2017 року переможець натендерив 104,43 млн грн.