Обленерго росіян та Ахметова за 25 мільйонів приєднає сонячну електростанцію турків
28.04.2021   //  

АТ «Хмельницькобленерго» 22 квітня за результатами тендеру замовило ТОВ «Буд Енерго Сервіс» електромонтажні роботи на 24,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 16 вересня 2021 року підрядник повинен буде виконати реконструкцію електричних мереж обленерго для приєднання фотогальванічної електростанції ТОВ «Енерджі Солар Системс» за межами села Михайлючка Шепетівського району Хмельницької області.

Київська «Енерджі Солар Системс» належить турецькій компанії «АХЛ Енержі Санаї Ве Тіджарет», а також Бураку Пехлівану з України та Мустафі Кемалю Юджелу і Мехмету Тютюнджю із Туреччини. У свою чергу енергетична «AHL Enerji Sanayi Ve Ticaret A.Ş.» входить у холдинг «Ahlatcı Holding», генеральним директором якого є Ахмет Ахлатджи.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, більшість коштів відведено на обладнання. Крім того, кабель АПвЭгаПУ-35 1х120/16 на 589 тис грн. замовили по 385 грн./м. У відкритих джерелах немає ціни саме такого кабелю, але подібний АПвЭгаПУ 1х120/25 з більшим перетином мідного екрану можна знайти у продажу по 426 грн./м.

Ціни бетону, розчину, піску і цегли, на які припало небагато коштів, відповідають ринку.

Вартість угоди всього на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 24,51 млн грн.

Єдиним конкурентом було створене в 2016 році вінницьке ТОВ «Енерго Лайн» Ярослава Пилипчука та директора Сергія Щура, який свого часу працював державним інспектором Держенергонагляду. Ніхто з учасників жодного разу не знижував ціну під час аукціону.

Створена в 2013 році вінницька «Буд Енерго Сервіс» зі статутним капіталом 1 тис грн. належить місцевому жителю Василю Тютюнику, а керує нею Борис Бойко. Тютюнник також володіє ПП «СВ-Енерджи» разом з його директором Олександром Шимчуком.

Загалом із 2016 року переможець отримав підрядів на 201,04 млн грн., переважно у «Хмельницькобленерго», АТ «Вінницяобленерго» та АТ «Чернігівобленерго».

Нагадаємо, «Хмельницькобленерго» контролює російська група компаній «VS Energy» (18,8%), бенефіціарами якої ЗМІ називали Олександра Бабакова, Євгенія Гінера і Михайла Воєводіна. Ще 6,7% належить «ДТЕК» Ріната Ахметова, а 70% – державі в особі ФДМУ.