Киргизи перевірять обладнання аеропорту «Львів» у 1,5 раза дешевше від Украероруху
28.04.2021   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» Мінінфраструктури 20 квітня за результатами тендеру замовило компанії «SKY KG Airlines» (Киргизстан) льотні перевірки на $49 тис, або 1,35 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У квітні компанія має виконати льотну перевірку системи посадки СП-200 за $21 тис, а у вересні-жовтні – системи посадки СП-200 разом із навігаційно-посадковим далекомірним радіомаяком РМД-90НП та світлосигнальної системи ВВІ ІДМАН за $28 тис. Вона буде використовувати власні літаки Diamond DA-42 Twin Star (EX-11002) і Diamond DA-42M-NG (EX-11001) із комплексами FIS AT-940 виробництва «Airfield Technology» (США).

Передбачено аванс 50% і оплату решти протягом 30 робочих днів після надання послуг.

Вартість договору на третину нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,20 млн грн.

Єдиним конкурентом було Державне підприємство обслуговування повітряного руху України (Украерорух ) із ціною 2,11 млн грн., що в півтора раза дорожче від переможця.

Система автоматично позначила ціну від «SKY KG Airlines» у 1,35 млн грн. як аномально низьку. Компанія обґрунтувала ціну зокрема тим, що літаки Diamond DA-42 відрізняються високою економічністю. До того ж, вартість послуг знижена завдяки тому, що компанія планувала в період надання цих послуг виконувати льотні перевірки в інших аеропортах України. Вона опублікувала повний перелік витрат з усіма розрахунками, де сказано, що за податковим законодавством Киргизстану експорт робіт і послуг не обкладається ПДВ.

Украерорух скаржився в АМКУ, що пропозиція «SKY KG Airlines» не відповідає вимогам тендеру. За словами скаржника, комплекси AT-940, судячи з даних сайту виробника, не є автоматизованими системами льотного контролю, а софт не має необхідних функцій. Ще Украерорух зауважив, що літаки DA-42 не герметичні, тому не можуть виконувати льотні перевірки, які потребують польоту вище, ніж дозволяють характеристики цих літаків.

Замовник відповів, що компанія надала документи від виробника автоматизованих систем льотного контролю. За його словами, він уже співпрацював із «SKY KG Airlines» у 2019 році, причому потім у Державіаслужби не було зауважень до актів льотних перевірок.

Адмінколегія не задовольнила скаргу в цій частині, бо тендерна документація не вимагала підтверджувати технічні характеристики запропонованих послуг з сайту виробника тощо.

Також Украерорух заявив, що нині «SKY KG Airlines» подала сертифікат експлуатанта з Україною серед районів польотів, а на тендер КП «Міжнародний аеропорт Одеса» – його ж, але без України. Адмінколегія нагадала, що інші тендери розглядатися не можуть.

Авіакомпанія «SKY KG Airlines» належить громадянину Катару на ім’я Хамад Алі Ж.М.Ал-Тані та громадянину Киргизстану Геннадію Грязнову, який є директором.