Хочеш продавати електрику на тендерах? Доведи листом СБУ, що ти не терорист!
01.03.2021   //  

З’явилась нова мода: замовники для підтвердження благонадійності постачальника в тендерах на закупівлю електроенергії вимагають від учасників надати лист з Служби безпеки. Тендерна колегія проти.

В поле зору «Ліги антитрасту» потрапили закупівлі електричної енергії у Херсонській області, оголошені Іванівським міжрайонним управлінням водного господарства та Басейновим управлінням водних ресурсів нижнього Дніпра зі специфічними умова тендерної документації.

Вказані умови передбачають, що на підтвердження благонадійності постачальника та можливості виконання своїх зобов’язань з постачання, учасник повинен надати в складі своєї пропозиції лист про надання інформації з Центрального управління СБУ про те, що СБУ не повідомлялась:

  • суб’єктом первинного фінансового моніторингу про здійснення учасником фінансових операцій, які мають ознаки пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, та з фінансуванням тероризму;
  • або про замороження активів учасника.

На переконання замовників мета цієї умови – мінімізація ризиків замовника, які виражаються у можливому співробітництві з учасником-переможцем торгів, який в майбутньому може бути включений до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності, та якому в майбутньому може бути заблокована господарська діяльність.

«Херсонська обласна енергопостачальна компанія» не погодилась з такою аргументацією вимог та оскаржила їх до Тендерної колегії АМКУ. Серед іншого скаржник зазначав, що запитувана замовником інформація з Центрального управління СБУ не відноситься до публічної, а СБУ не уповноважена на ведення її обліку.

Тендерна колегія АМКУ (молодці!) погодилась з позицією скаржника (складно не погодитися) та зобов’язала замовника внести зміни.

Якщо є чутки, що це за «нова мода» та хто автор – діліться з нами.

Посилання на процедури закупівлі:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-31-001107-b

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-12-02-010921-b