Тендер на прибирання райцентру розіграли фірми оточення його екс-мера
23.02.2021   //  

Управління ЖКГ Жмеринської міськради 25 січня  за результатами тендеру уклало договір з ТОВ «Ель Дорадо» про надання послуг прибирання міста вартістю 4,23 млн грн.

Про це написало видання Deputaty.in.ua з посиланням на  «Прозорро».

Керівником та 100% власником ТОВ «Ель Дорадо» є Стецюк Олег Андрійович. За даними аналітичної системи Youcontrol раніше Стецюк керував ТОВ «ТРД». Саме ця  фірма була єдиним конкурентом «Ель Дорадо» на тендері.

Цікаво, що документи на тендер щодо прибирання  Жмеринки в обох конкурентів на торгах  є подібними та виготовленими на одному обладнанні.

З 2007 по 2009 роки «Ель Дорадо» керував Кубай Віталій Володимирович, а з 2013 по 2016 обіймав посаду директора КП «Жмеринкакомунсервіс».  Кубай має 90% частку у ТОВ «Медіа Спейс», де 10% належить Домбровському Артему В’ячеславовичу, власнику згаданого конкурента Стецюка – ТОВ «ТРД».

Серед перших засновників «Ель Дорадо» був Валерій Кушер, депутат Жмеринської міськради, який на виборах балотувався від ОПЗЖ.

Фірми з орбіти Кубая та Кушера отримують замовлення на прибирання Жмеринки вже понад десять років.

Нині Кушер на сайті міськради вказав, що працює комерційним директором ТОВ  «Жмеринський вагоноремонтний завод «Експрес». Власником цієї фірми є екс-мер Жмеринки Віктор Жеребнюк, який у 2012-2014 роках був нардепом, входив до фракції «Партії регіонів» та голосував за «диктаторські закони». Нині депутат від ОПЗЖ (перший кандидат на виборах) Жмеринської міської ради разом зі своїми дітьми – Анною та Віктором. Всі вони представляють місцевий осередок ОПЗЖ. За часів мерства Жеребнюка до складу виконкому входив і Віталій Кубай.

Крім того, з «Прозорро» відомо, що Держаудитслужба України отримала від громадських об’єднань інформацію про можливе порушення законів під час цієї закупівлі. Згодом, 3 лютого, ДАСУ виявила два порушення: порушення порядку визначення предмета закупівлі та порушення щодо повноти відображення інформації в оголошенні про проведення відкритих торгів.

Це не перша тендерна закупівля між ЖКГ Жмеринської міської ради та «Ель Дорадо», в якій виявляють порушення законодавства. У вересні 2020 року був укладений подібний договір на суму 1,273 млн грн для території у майже сім тияч квадратних кілометрів (на 30% менше від площі прибирання січневої угоди). Тоді громадськість (хто саме, ДАСУ не вказує) запідозрила організатора тендеру у порушенні законодавства. Згодом аудитори виявили як мінімум п’ять порушень. Наразі Управління ЖКГ Жмеринської міської ради намагається оскаржити висновок ДАСУ по вересневій закупівлі у суді.