Антимонопольнику з Миколаєва пробачили хабар і не посадили в тюрму
28.01.2021   //  

31 грудня 2020 року Центральний райсуд Миколаєва звільнив від кримінальної відповідальності за вимагання та отримання хабара заступника голови Миколаївського обласного відділення АМКУ Павла Тимківа. Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Справу проти Павла Тимківа правоохоронці відкрили майже шість років тому – у лютому 2015-го. Спочатку дії посадовця розглядались за ч.3 статті 368 КК  «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», що займає відповідальне становище поєднане з вимаганням неправомірної вигоди. Ця стаття передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до десяти років. В грудні 2020 року, напередодні закриття провадження проти Тимківа, прокурор змінив статтю на більш «легку» – ч.1. статті 190 КК «Шахрайство», максимальне покарання за якою – три роки позбавлення волі.

Як зазначається в тексті ухвали Центрального райсуда м. Миколаєва, впродовж грудня 2014 року – січня 2015 року перший заступник голови Миколаївського обласного відділення АМКУ вступив з директором ТОВ «Прок-М»  «в позаслужбові стосунки»: неодноразово викликав її до себе, організовував зустрічі – бесіди з головою Миколаївського обласного відділення АМКУ Віталієм Харченко щодо розгляду в АМКУ справи  ТОВ «Прок-М».

Тимків упевнив Журавльову, що територіальне відділення встановило чотири порушення «Прок-М» закону «Про захист економічної конкуренції», що тягне за собою штраф по 68 000 гривень за кожне порушення. Також фірму включать  до реєстру суб’єктів господарювання, що порушили законодавство у вигляді антиконкурентних узгоджених дій. Це унеможливить участь «Прок-М» у публічних закупівлях на наступні три роки.

Одночасно Павло Тимків повідомив директорку «Прок-М», що вона може уникнути цих наслідків для фірми, якщо передасть йому 40 000 гривень.

Як зазначено в тексті ухвали Апеляційного суду Миколаївської області від 2 грудня 2015 року, матеріали справи вже тоді містили достатньо доказів, що    Павло Тимків «обґрунтовано підозрюється у вчиненні даного умисного тяжкого злочину». Наявні заяви директора «Прок-М» Олени Журавльової про вимагання та отримання Тимківим «неправомірної вигоди» двома частинами – спочатку 8 000 гривень, потім 32 000 гривень, про його засоби конспірації.

У слідства також були свідчення дружини Тимківа Тетяни Гуцуляк, яка в день отримання хабара після закінчення робочого часу близько години очікувала з чоловіком в автомобілі біля адмінбудівлі АМКУ. Потім на прохання чоловіка забрала пакет з картонної коробки, що знаходилась біля входу до відділення та поклала його на заднє сидіння автомобіля.   Під час зупинки авто співробітниками поліції, за інформацією інших свідків, Тимків намагався позбутися пакету з грошима, викинувши їх з автомобіля. Проте під час обшуку та освітленні ультрафіолетовою лампою на долонях та одягу замголови обласного відділення АМКУ та його дружини виявлені сліди хімічної речовини зеленого кольору.

За ухвалою слідчого судді Центрального райсуду м. Миколаєва від 26 березня 2015 року, яку лишив в силі Апеляційний суд Миколаївської області, Тимківа деякий час тримали під вартою з можливістю вийти під заставу у 243 600 гривень.

Йому була повідомлена підозра в отриманні неправомірної вигоди з використанням службового становища «за невжиття заходів до накладення на ТОВ «Прок-М» значних сум штрафів та за не включення ТОВ до відповідного реєстру АМКУ».

Слід зазначити, що в  грудні 2014 року адмінколегія Миколаївського обласного АМКУ дійсно почала розглядати справу про «наявність в діях ТОВ «Прок-М» та підприємства об’єднання громадян «Домалат» ГО «Центр допомоги інвалідам на селі» ознак вчинення антиконкурентних узгоджених дій» під час тендерів, які проводились у лютому 2014-го. За ними «Прок-М» отримав чотири підряди з поставки кисломолочних продуктів для закладів освіти Очаківської міськради на майже мільйон гривень.

18 серпня 2015-го адмінколегія вирішила, що порушення під час торгів мали місце. За спотворення результатів аукціонів АМКУ оштрафувала «Прок-М» та його конкурента на 68 000 гривень з учасника за кожний лот.

Щоб позбутися штрафів «Прок-М» розпочала тяжбу в місцевому господарському суді. На одному з перших засідань фірма просила суд витребувати у АМКУ інформацію про склад постійно діючої адмінколегії, яка розглядала справу відносно неї та саму справу для «можливості зробити фотокопії». Суд в цьому клопотанні відмовив «з огляду його безпідставності». Коли «Прок-М» виграла тяжбу у вищому господарському суді і справа повернулась на нове коло розгляду, засідання з десяток разів переносили через відсутність у господарському суді копії оспорюваного рішення антимонопольного комітету. Нібито сам документ знаходився у судді Центрального райсуду Миколаєва Скрипченко у кримінальній справі Тимківа з вимагання хабаря. Листи від АМКУ з проханням надати документи суддя Скрипченко декілька років нібито ігнорував. Через що засідання безліч разів переносини. В реєстрі останнє згадування  про справу зі штрафами датується січнем 2019 року, коли його знову взялись розглядати.

За клопотанням Павла Тимківа Центральний райсуд Миколаєва звільнив його від кримінальної відповідальності в останній день 2020 року в зв’язку «з закінченням строків давності». Арештовані 32 000 гривень хабаря суд постановив повернути колишньому директору «Прок-М».