Харківянам привезуть полтавський щебінь по ринковій ціні (додано)
26.01.2021   //  

(Додано повідомлення Вадима Виноградського)

20 січня ДП «Харківський облавтодор» підписало договір з ТОВ «Мінерал Плюс» на поставку щебеневої продукції на суму 6,84 млн гривень. про це повідомляється у системі «Прозорро».

ТОВ «Мінерал Плюс» на торгах зустрілося з ТОВ «МК Капітал»; обидві компанії не понижували ціну під час аукціону.

У комерційній пропозиції ціни на щебінь вказані в тоннах. Якщо їх перевести в кубометри, вийдуть такі розцінки (з доставкою та ПДВ):

  • гранітний відсів – 634 грн/м3
  • щебінь фракції 5-10 – 911 грн/м3
  • щебінь фракції 10-20 – 898 грн/м3.

Доставка за одну тонну щебеню – 240 гривень. Привозити щебінь компанія планує з полтавського Мало-Кохнівського кар’єру.

У моніторингу укравтодорівського ДерждорНДІ немає даних стосовно ринкових цін на щебеневу продукцію по Харківській області. Якщо порівняти ціни на щебінь сусідніх з Харківською – Запорізькою, Полтавською та Дніпропетровською –  середня різниця у ціні на щебінь – 37-39%, на відсів – майже 70%.

Після публікації з «Нашими грошами» зв’язався власник ТОВ «Мінерал Плюс» Вадим Виноградський. Він пояснив різницю цін з сусідніми областями об’єктивними складниками – більшим транспортним плечем та умовами оплати:

«Гранітний щебінь/відсів є відносно дешевим товаром в порівнянні з тим же металом чи вугіллям, та як наслідок – значення логістики є дуже високим. Сусідні Полтавська, Запорізька і Дніпропетровська області – на їхній території є гранітні кар’єри, а в Харківській області їх немає. Так, ціни на гранітну продукцію з сусідніх областей взяті переважно на самовивозі машинами Замовника або з доставкою на мінімальну відстань. За умовами ж тендера від ДП «Харківський облавтодор» доставка вже включена в ціну продукції (як приклад, відстань між ж / д ст.Кременчуг і ж / д ст.Бурлук близько 375 км), здійснюється силами Постачальника і дійсно як зазначено в статті «Наші гроші» становить 240г рн / т з ПДВ. Важливим є також те, що оплата за договором від ДП «Полтавський Облавтодор» становить 30-60 календарний днів, в той час як за умовами договору від ДП «Харківський Облавтодор» – 120 календарних днів, тобто в 2-4 рази довше (середній банківський відсоток на кредитування становить близько 18-22% річних в залежності від наявності або відсутності застави)».

З 2019 року компанія отримала держпідрядів сукупно на 49,29 млн гривень, з яких 47,91 мільйон – підряди «Харківського облавтодору».