АМКУ не задовольнив скаргу «Онура» щодо тендерних заточок на мільярдному тендері
13.11.2020   //  

10 листопада Адміністративна колегія Антимонопольного комітету постановила відмовити ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл» у задоволенні скарги на умови тендерної документації закупівлі з середнього ремонту дороги М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка очікуваною вартістю 1,14 млрд гривень. Про це стало відомо з рішення, опублікованого у системі «Прозорро».

На тендері Служби автомобільних доріг у Тернопільській області «Онур» оскаржував умову тендерної документації щодо обов’язкового надання в якості підтвердження власного досвіду аналогічного договору, який би мав бути виконаний на не менш ніж 85% від загальної ціни договору. Згідно із скаргою, на момент формування тендерної пропозиції компанія мала аналогічні договори, відсоток виконання яких був нижчим за 85%, проте разом з цим роботи виконувалися якісно і за графіком, а відсоток їхнього виконання залежав не від компанії-підрядника, а від фінансової спроможності Замовника.

Нагадаємо, у Методичних рекомендаціях Міністерства економічного розвитку і торгівлі, прийнятих за ініціативою Укравтодору, вказано, що у тендерній документації слід вказувати відсоток виконання договору не менш ніж 50%. Проте регіональні Служби автомобільних доріг, встановлюючи у ТД значно вищий відсоток виконання договору, фактично не дотримуються своїх же рекомендацій – адже у їхній розробці також брав участь і сам Укравтодор.

Також Адміністративна колегія АМКУ відмовила ще одному скаржнику щодо внесення змін у тендерну документацію даної закупівлі – ТОВ «Енергетично-дорожнє будівництво». Компанія скаржилася на об’єми окремого виду робіт, прописаних у ТД як обов’язкових для підтвердження підрядниками – укріплення узбіч у розмірі 297 тис м2. Згідно з позицією Скаржника, у Методичних рекомендаціях не вказано, що роботи з укріплення узбіч є ключовими роботами поточного середнього ремонту, проте тендерна колегія своїм рішенням залишила дану умову у тендерній документації Тернопільської САД.

Нагадаємо, Найбільшим підрядником Служби автомобільних доріг у Тернопільській області є одна із компаній-засновниць Національної асоціації дорожників України – ТОВ «Техно-Буд-Центр» – за 2020 рік компанія забрала 92% усіх тендерів сумою від 100 млн гривень( 4,71 млрд з 5,09 млрд гривень). Виняток становить лише один підряд – на експлуатаційне утримання доріг у Тернопільській області, яке виграло ТОВ «Авакс Проф».

Засновниками столичної компанії «Онур Конструкціон Інтернешнл» є громадяни Туреччини Онур та Іхсан Четінджевіз, а також львів’янин Олег Фаріон. Із нею пов’язана фірма «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S» (Туреччина).

Власниками канівської фірми «Енергетично-дорожнє будівництво» є кияни Володимир Хмарук, Андрій Косіцин, Юрій Клімов, Олександр Кіблик та Антоніна Жолобчук. Найбільше контрактів у системі Укравтодору протягом 2016-2020 років компанія взяла у Вінницькій та Хмельницькій службі автомобільних доріг – близько 1,92 млрд гривень.