Кабмін зашив корупціогенні фактори у свою постанову про створення тютюнової монополії, – НАЗК
28.09.2020   //  

НАЗК виявило корупціогенні фактори у постанові Кабінету міністрів про створення Національного оператора на ринку тютюнових виробів, повідомляє «Ліга антитрасту».

Про це Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило у відповідь на звернення «Ліги антитрасту» щодо проведення антикорупційної експертизи проєкту розпорядження Кабінету Міністрів «Про реалізацію пілотного проекту «Національний оператор на ринку тютюнових виробів».

У НАЗК зазначили, що, вони вже не зможуть проаналізувати проєкт, оскільки уряд 9 вересня встиг його прийняти.

Однак, НАЗК здійснило моніторинг положень вже прийнятої постанови та виявило в ній корупціогенні фактори, що сприяють або можуть сприяти вчиненню корупційних правопорушень. У зв’язку з чим Агентство надішле звернення до Міністерства юстиції з пропозицією включити зазначену постанови до плану проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів.

Крім того, Антимонопольний комітет та Міністерство внутрішніх справ на запити «Ліга антитрасту» повідомили, що зазначений проєкт постанови до них на погодження також не надходив (https://bit.ly/3i3jFuM https://bit.ly/3kKEVaE). Попри те, що Міністерство фінансів у листі на Уряд зазначило про необхідність погодження проєкту постанови з АМКУ (https://bit.ly/309zeLt).

Зазначеною постановою фактично легалізується монопольне становище компанії «Тедіс» на ринку оптової реалізації тютюнових виробів. Постанова була прийнята на засіданні уряду 9 вересня, після внесення цього питання з голосу в порядок денний заступницею Міністра економіки.

В чому полягає корупційна схема та яка роль в ній відводилась трьом президентам України див. Монополія – мати корупції. «Тедіс» Зеленського