У законі є лазівка для «тендерних тролів»: учасники і АМКУ вже обходять заборону на відкликання скарг
14.08.2020   //  

Новелами закупівельного закону з квітня 2019 року заборонено  відкликати скарги, вже зареєстровані до розгляду в АМКУ. Але у «Ліги антитрасту» є новини на цю тему. Виявляється, на які тільки хитрощі не підуть скаржники, що обійти цю норму Закону.

Відповідно до Закону скарга обов’язково має містити обґрунтування порушених прав та вимоги суб’єкта оскарження, якщо скаргу було прийнято до розгляду, то вона відповідає таким критеріям. Тендерна Колегія не ведеться на «відкликання» скарги та розглядає її по суті.

Однак зараз почали траплятись випадки, в яких скаржник змінює свою думку і при оскарженні направляє лист, в якому пише про правомірність дій замовника та попросить залишити скаргу без розгляду, або пише лист про відмову від вимог та припинення розгляду скарги і такі листи враховуються Колегією.

У випадку з процедурою UA-2020-06-16-004766-b, дії Колегії ще якось можна виправдати тим, що скарга, від якої відмовився скаржник, була на умови тендерної документації, тому суто теоретично учасник за період оскарження міг зрозуміти, що спроможний виконати оскаржувані умови документації та необхідність внесення змін відпала.

Але що стосується торгів UA-2020-07-02-010049-a, то логіку органу оскарження зрозуміти важко: спочатку скаржник стверджує, що замовник порушив Закон, обравши переговорну процедуру, оскільки підстав для її проведення немає, а потім завантажує лист, в якому пише, що підстави для обрання переговорної процедури таки були, а скаржник просто не розібрався. В свою чергу Колегія, не розібравшись до кінця в законності цієї закупівлі, в своєму рішенні вказала «…з урахуванням пояснень Замовника та Скаржника, Скаржник не довів та документально не підтвердив наявність конкуренції за предметом Процедури закупівлі. Також слід зазначити, що Скаржник не довів та документально не підтвердив наявність порушених його прав» та відмовила скаржнику у задоволенні скарги, врахувавши лист про «відкликання скарги», в якому він просив відмовити в задоволенні його скарги.

Отже тепер, лише через місяць після перших рішень, Колегія, отримавши такі листи з «відмовою» від скарги, підтримує позицію скаржників та відмовляє у задоволенні їх скарг, чим показує, як обійти пряму заборону в Законі «Про публічні закупівлі», і тепер «тендерний тролінг» може набрати нових обертів.