Новачок з групи ШБУ-77 забрав 22 мільйони на латання доріг після надзвичайних ситуацій на Чернігівщині
05.08.2020   //  

Служба автомобільних доріг у Чернігівській області у червні-липні підписала шість договорів на загальну суму 21,77 мільйонів гривень з ТОВ «Синергія Міст» на проведення комплексу аварійних робіт по подоланню наслідків надзвичайної ситуації. Про це повідомляється у системі «Прозоро».

Мова йде про ліквідацію пошкоджень на дорогах Р-82 Сосниця — Короп , Т-25-24 Борзна — Iчня — Прилуки, Т-25-30 Прилуки – Обухове, пошкоджень елементів мостів через річку  Малотеч та  Білоус.

У трьох з шести тендерах єдиним конкурентом на аукціоні була компанія «Шляхо-будівельне управління № 14», яка жодного разу не торгувалась з переможцем, і не занижувала вартість своєї первинної пропозиції. В результаті економія на всіх торгах від очікуваної вартості склала не більше 3%.  При чому на ці торги приходила місцева крупна компанія «Транс лайн груп». Але у всіх торгах замовник відхилив її тендерну пропозицію. У трьох інших торгах, куди компанія «Шляхо-будівельне управління № 14» не приходила у якості «спарринг-партнеру» і були інші конкуренти, фірма «Синергія міст» впала у ціні на 11-15% від очікуваної вартості.

ТОВ «Синергія Міст» заснована у липні 2019-го року, взяла участь лише у восьми державних закупівлях, і усі виграла. Засновниками компанії є брати Андрій та Тимофій Білоуси. Андрій Білоус також є власником компанії «ШБУ-77» із Броварів на Київщині. Саме компанія «ШБУ-77» відома тим, що разом з фірмою ««Шляхо-будівельне управління № 14»  приходять в пару одна до одної на торги, і імітуючи конкуренцію розігрують  між собою підряди у Закарпатській і Чернігівській областях. У більшості випадків  зовсім  не знижують цінову пропозицію, тож економія для держави складає нуль, або незначні відсотки.

Крім того, Білоус керує ТОВ «Бітунова Україна» австрійської компанії «Бау Холдінг Бетайлігунс АГ» («Bau Holding Beteiligungs AG») та москвички Таміли Свірідової. А також він значиться підписантом ТОВ «САТ Україна» австрійської фірми «Штрабаг СЕ» («Strabag SE»).

Австрійська «Strabag SE» є головною компанією однойменного концерну, куди входить «Bau Holding Beteiligungs AG». Згідно річного звіту за 2016 рік, чверть акцій «Strabag SE» належала кіпрській фірмі «Rasperia Trading Ltd» із групи «Базовий Елемент» російського олігарха Олега Дерипаски. Цьогоріч у липні прес-служба концерну повідомляла, що Дерипаска та інші ключові акціонери не планують виходити з компанії.

Крім того, Білоус володіє броварським ТОВ «Синергія Оіл» та «Сіверщина асфальт» одноосібно, чернігівським ТОВ «Північ Асфальт» з Ігорем Залозним, закарпатським ТОВ «Закарпаття Асфальт»  із Мартою Горошко, Михайлом Королем і Ларисою Мєдвєдєвою,  «Буковина Асфальт» з Мартою Горошко, Валентиною Кожелянко, Євгеном Костецьким та Олександром Зінченко.