Фонд «Голдмен» купив частку «Газпрому» в «Газтранзиті» за заниженою на 600 млн грн ціною – слідство (додано)
27.04.2020   //  

(додано коментар Андрія Журжія)

Акціонерне товариство «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд “Голдмен» купило 40% акцій компанії «Газтранзит», що раніше належали російському «Газпрому», за заниженою на 600 млн грн ціною. Про це стало відомо з ухвали Вищого антикорупційного суду від 13 квітня 2020 р.

Даною увалою суд передав в Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) 16 тис 650 простих іменних акцій ПрАТ «Газтранзит» з іноземними інвестиціями» номінальною вартістю у 33,3 млн. грн. Згідно даних ухвали, АРМА та її управителям заборонено відчужувати або реалізовувати ці акції, які наразі належать «Голдмену». Бенефіціарами фонду значаться Андрій Нестеренко та Олексій Петі.

«Газтранзит» було створено у 1997 р. для розширення пропускної здатності газотранспортної системи України для збільшення об’ємів транзиту російського газу в Туреччину і країни Балканського регіону. Раніше 40,2% «Газтранзиту» належали «Нафтогазу», 19,5% – турецькому «Турусгазу», а ще 40,2% – російському «Газпрому». У 2016 р. АМКУ оштрафував «Газпром» на понад 85 млрд грн за зловживання монопольним становищем на ринку послуг з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України. У 2017 р. суд зобов’язав «Газпром» виплатити в держбюждет України понад 171 млрд грн за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Відтак, 40,2% акцій «Газпрому» в «Газтранзиті» продали 29 січня 2019 р. на фондовій біржі ПФТС в рамках  виконавчого провадження №53823056 з виконання наказу Госпсуду Києва від березня 2017 р. за ціною 41 млн грн. За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, початкова оцінка акцій складала понад 630 млн грн. Утім, пізніше ТОВ «Ніка-Експерт» зробило ще одну оцінку, після якої вартість акцій різко знизилась до 40 млн грн, хоча щорічний нерозподілений прибуток вказаної компанії перевищував 100 млн грн. Відтак, коли акції продали за 41 млн грн, знижка склала 93%, а держава недоотримала приблизно 600 млн грн доходу.

На момент, коли 40,2% акцій «Газтранзиту» купив венчурний фонд «Голдмен», кінцевим бенефіціаром фонду був Андрій Нестеренко.

Управління активами фонду «Голдмен» відповідно до договору на управління здійснює ТОВ «Компанія з управління активами «Інвестиційні партнери», що належить колишньому народному депутату Андрію Журжію.

Ці обставини досліджуються в рамках провадження  52019000000001083 від 6 грудня 2019 р., досудове слідство веде НАБУ, процесуальний нагляд здійснює САП. 17 січня 2020 р. акції «Голдмену» в «Газтранзиті» визнані речовим доказом у кримінальному провадженні і арештовані.

Після публікації до «Наших грошей» звернувся народний депутат Андрій Журжій. Його коментар надаємо повністю:

«Вважаю, що некоректно згадувати моє прізвище в контексті даного кримінального провадження. ТОВ «Компанія з управління активами «Інвестиційні партнери» справді керує активами фонду «Голдмен», як керує активам фондів десятків інших компаній. ТОВ надає ці послуги «Голдмену» і досі. За це компанія відповідно до законодавства отримує свою винагороду, як фінансова установа. При цьому, ні я особисто, ні ТОВ «Компанія з управління активами «Інвестиційні партнери» ніколи не були партнерами чи керуючими партнерами кінцевого бенефіціару фонду «Голдмен» Андрія Нестеренка, а відтак, і пов’язувати моє прізвище з фондом – некоректно (у 2019 р. інформаційна агенція «Інтерфакс» повідомляла, що керуючим партнером «Голдмену» станом на дату купівлі акцій була ТОВ «Група компаній «Інвестиційні партнери» Журжія – «Наші гроші»). З бенефіціаром фонду Андрієм Нестеренком ми взагалі познайомились минулого тижня, після виклику моїх співробітників на допити в НАБУ.

Також зверніть увагу на саме кримінальне провадження. Слідство стверджує, що держава зазнала збитків у 600 мільйонів гривень. Але давайте поміркуємо, якщо, гіпотетично, купівля акцій «Газпрому» «Голдменом» буде скасована, кому повернуться акції? «Газпрому»! Тому що акції були стягнуті по мільярдним боргам «Газпрому» перед Україною. З тих мільярдних боргів списали 40 млн грн. Потім при укладанні нового договору на транзит газу через територію України було укладено мирову угоду, по якій ці борги обнулили і уклали новий контракт. Відтак, «Газпром» Україні вже нічого в цій ситуації не винен. І у випадку, якщо буде скасовано торги по продажу акцій «Газтранзиту», то ці акції мають повернутися попередньому власнику, і це буде геть не держава Україна, про яку згадує у своїх матеріалах слідство, а російський «Газпром».