«Сатурн» отримав ще 14 мільйонів на радіотелескоп Держкосмосу в Золочеві
03.04.2020   //  

Національний центр управління та випробувань космічних засобів Державного космічного агентства України 28 березня уклав угоду з ПрАТ «Науково-виробниче підприємство «Сатурн» про розробку радіотелескопа на 14,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У березні 2018 року «Сатурн» без торгів отримав підряд на розробку технічних пропозицій щодо напрямків модернізації антенних систем КТНА-200 і MARK-4B Центру космічних досліджень і зв’язку в Золочеві Львівської області за 195 тис грн.

У травні 2018 року Радіоастрономічному інституту НАНУ без торгів замовили розробку техзавдання на створення радіотелескопа РТ-32 на базі антенної системи MARK-4B для участі в РНДБ-експериментах за 99 тис грн. Йдеться про радіоінтерферометрію з наддовгою базою – вимірювання координат рознесених на великі відстані радіоджерел (наприклад, квазарів, активних ядер галактик).

У липні 2018 року «Сатурн» виграв перші відкриті торги на створення радіотелескопа РТ-32 за 8,00 млн грн. Він мав модернізувати систему керування та елементи приймального тракту антенної системи MARK-4B, протестувати систему керування на реальних сигналах від космічних об’єктів у С-діапазоні, виготовити блоки радіоприймальної системи для організації роботи радіотелескопа в С- і К-діапазонах.

У 2019 році із «Сатурном» уклали ще три угоди про додаткові закупівлі на 16,61 млн грн. за переговорною процедурою для уніфікації та сумісності з уже виконаними роботами.

Нинішня закупівля передбачає створення радіоприймальної системи Х-діапазону.

За угодою, найвищими є погодинні ставки заробітної плати головного конструктора – 130 грн. наприкінці березня та 150 грн. починаючи з квітня до кінця періоду виконання робіт.

Співвиконавцями вказані Радіоастрономічний інститут НАНУ, Інститут радіоелектроніки ім. О.Я.Усікова НАНУ, а також дві приватні компанії: київське ТОВ «Вірком» Романа Корніца, Ігоря Пастушенка, Сергія і Віктора Гайдаманчуків та тернопільське ТОВ СП «Інтернсис Лтд» Андрія і Михайла Паламарів із Тернопільського НТУ ім. І.Пулюя.

Основним акціонером столичного виробника радіоприладів «НВП «Сатурн» є Дмитро Миримський – брат покійного екс-депутата ВР АР Крим та екс-нардепа від партії «Союз» по округу в Криму Льва Миримського. Також частки мають Ірина і Владислав Чмелі та ПрАТ «УПТК», яке належить родині Чмілів, Ярославу Антошку та Михайлу Антошку.

Усього з 2018 року Центр уклав із «Сатурном» вісім угод на 39,10 млн грн. За даними системи «.007» і порталу «Є-Дата», за цей період він перерахував фірмі 25,66 млн грн.