Ольгу Матвіїву викинули із кандидатів у громраду при АРМА вже після допуску до участі
21.01.2020   //  

Ольга Матвіїва

Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) завершила голосування до складу власної громадської ради. Про це агентство повідомило на своїй сторінці у Facebook.

Як свідчать оприлюднені дані, частина прохідних кандидатів є людьми з орбіти міністра внутрішніх справ Авакова (детально про кандидатів можна прочитати в матеріалі «В громадську раду при АРМА заходять люди з орбіти Авакова»).

Водночас, як виявилося, деяких кандидатів агентство зробило непрохідними. Так, кандидата до громадської ради при АРМА Ольгу Матвіїву (на момент подання документів в АРМА мала офіційне прізвище Тригуб) викинули зі списків уже після того, як допустили до участі в рейтинговому інтернет-голосуванні. Про повідомила ГО «Бізнес-Варта», яка делегувала Тригуб в громраду при агентстві. Даний маневр агентство зробило, продовживши конкурс та змінивши склад комісії, яка відбирала кандидатів до участі в інтернет-голосуванні.

Так, 15 жовтня 2019 року АРМА оголосила про проведення конкурсу у власну громадську раду, приймали документи до 15 листопада 2019 року. Ольга Матвіїва подала документи у визначений строк та у повному об’ємі.

«При розгляді поданих мною документів, – каже Тригуб, – жодних зауважень до мене та ГО «Бізнес-Варта» конкурсною комісією АРМА висунуто не було. І відповідно до проміжного звіту, затвердженого протоколом 20 листопада 2019 року, мене було допущено до участі в конкурсі та жодних зауважень до кандидатури та пакету документів висунуто не було. Утім, був нюанс – коли я подавала документи – була ще на старому прізвищі Тригуб, при тому, що в ЗМІ та соцмережах я фігурую як Ольга Матвіїва. У період до голосування в мене офіційно змінилося прізвище на Матвіїва. Ми в АРМА про це повідомили, щоб вони це змінили на сайті. Можливо, тоді в агентстві зрозуміли детальніше, хто я. Адже в соцмережах я завжди була Матвіїва».

В подальшому, АРМА заявила про начебто недобір необхідної кількості кандидатів у члени громадської ради при агентстві, оскільки з 29 осіб, які подалися, конкурсна комісія відібрала лише 6 учасників, а потрібно, щоб було 9. Відтак, строк висування кандидатів та подання відповідних документів продовжили до 10 січня 2020 року.

Паралельно АРМА, з формулюванням «через значне навантаження», змінила склад конкурсної комісії. Прізвищ цих осіб на сайті агентство не оприлюднило, хоча дані про попередніх учасників комісії були. Новий склад конкурсної комісії по-новому проаналізував усі подані документи і не допустив Ольгу Матвіїву (Тригуб) до голосування. Офіційних причини дві, ми їх наводимо на скрині нижче повністю.

При цьому, ані назви партії, до якої входила Тригуб, ані висловлювань чи дій, через які її не допустили до участі, не наведено. Разом з тим, за свідченням Тригуб, вона «за все життя не була в жодній політичний партії, не те що в керівних органах». Водночас, активно говорила про рейдерські схеми за участю АРМА.

Через суд Ольга Матвіїва намагалася зупинити рейтингове інтернет-голосування за членів до громради при АРМА і 16 січня подала до ОАСКу заяву про забезпечення позову. Розглянули цю заяву лише в другій половині дня 20 січня. Суддя Васильченко відмовив в забезпеченні, мотивуючи тим, що, протиправні рішення АРМА чи ні – треба дивитися, розглядаючи справу по суті.

Позов на АРМА щодо оскарження відбору кандидатів до громради, каже Матвіїва, буде поданий до кінця тижня – 24 січня 2020 року. Також у «Бізнес-Варті» повідомили «Нашим грошам», що судитися за відбір до ради буде ще одна кандидатка – адвокатка, екс-директор Департаменту з питань люстрації Мін’юсту Тетяна Козаченко.