Поліція розслідує схему привласнення 10 мільйонів за участю членів виконкому Ірпінської міськради на ремонті доріг та тротуарів
28.12.2019   //  

Поліція та прокуратура вважають, що службовці виконкому Ірпінської міської ради у змові з посадовцями ТОВ «АК-автобан» та фізичними особами, яким підконтрольні 80 фіктивних фірм, службовцями цих фіктивних підприємств, привласнили близько 10 млн грн., які були виділені з держбюджету, в тому числі на капремонт доріг та тротуарів у місті Ірпінь Київської області. Про це йдеться в ухвалах Святошинського райсуду Києві від 9 та 10 грудня.

За даними слідства, для повноцінного функціонування протиправної схеми, пов`язаної з розкраданням бюджетних коштів, залучено послуги групи осіб, яка забезпечує готівкою та підробленими документами службовців виконкому Ірпінської міськради і «АК-автобан».

Правоохоронці встановили, що службові особи «АК-автобан» за попередньою домовленістю з службовцями виконкому визначають розміри можливих фактичних витрат і документально обґрунтованих для виділення з бюджету коштів, домовляються про отримання підроблених документів щодо легалізації виконаних робіт та поставки матеріалів по завищених цінах для капремонту доріг та тротуарів в Київській області.

Організатори низки транзитних і фіктивних фірм, які теж беруть участь у схемі, створюють документи, щоб легалізувати виконані роботи та поставки матеріалів по завищених цінах, які виконують «АК-автобан» не в повному обсязі із залученням фізичних осіб, які отримують оплату готівкою.

Бухгалтери підконтрольних організаторам структур ведуть податковий облік та контролюють банківські рахунки групи компаній, яка використана службовцями Ірпінської міськради та «АК-автобан» для виготовлення і використання підроблених документів, створення видимості проведення фінансово-господарських операцій, перерахування коштів на рахунки різноманітних структур, отримання готівки під час розкрадання державних коштів.

Група осіб, що отримує не обліковані в бухгалтерському й податковому обліках готівкові кошти від реалізації різноманітних товарів, «продають» прибуткові документи і готівку, реєструють податкові накладні на безтоварні операції за винагороду у вигляді оговорених відсотків від сум оформлених документів, у тому числі й для службових осіб «АК-автобан» та їх посередників, до якої входять низка організаторів, посібників та кур`єрів, які використані в незаконній діяльності для отримання й передачі документів та готівки.

Кур`єри отримують готівку та передають документи та кошти замовникам, у тому числі службовим особам «АК-автобан» та посередникам.

У ході досудового розслідування також встановлено, що переможцем тендерів на капремонт доріг та тротуарів у місті Ірпінь є «АК-автобан», але для фактичного виконання робіт залучено підрядників, які є фіктивними й транзитними підприємствами.

Слідчі також встановили, що кошти перераховують за виконані роботи, а фіктивні фірми, в свою чергу, купляють та реалізовують інший за своїми фізичними характеристиками, функціональним призначенням та походженням (обрив) товар, а саме: бензин, дизпаливо, м`ясо, молочну продукцію, продукти харчування та інші. Водночас, фіктивні підприємства не виконували будівельні роботи й не мали можливості їх виконати, а перераховані кошти були переведені у готівку.

Слідство з’ясувало, що «АК-автобан» за виконання поточного та капремонтів доріг та тротуарів в населених пунктах Київської області, постачання асфальтобетонної суміші, перевезення щебеню у 2017-2019 рр. перераховано неіснуючим субпідрядникам 15,25 млн грн., в тому числі ПДВ 2,54 млн грн. (йдеться про ТОВ «Септоклін», ТОВ «Адейла девелопмент», ТОВ «Сітронік», ТОВ «Ярбуд-сервіс», ТОВ «Біво», ТОВ «Берконі», ТОВ «Будмар груп»).

За даними слідчих, посадовці «АК-автобан» продовжують привласнювати кошти держбюджету. Так з 11.06.2019 по 10.10.2019 прийняті рішення на виділення 7,84 млн грн. для капремонтів дорожнього покриття в Київській області.

9-10 грудня суд арештував документи про фінансово-господарську діяльність «АК-автобан», фірм, які слідчі вважають фіктивними, документацію щодо виконання підрядів, конверти з готівкою (у гривнях, доларах США та євро), ноутбуки, телефони, печатки та інше.

Назви усіх 80 фірм з ознаками фіктивності можна подивитися тут.

Власницею та директором ТОВ «АК-автобан», яке зараз прописане в Чернігові, вказана Дурдонахон Егамбердієву з Узбекистану. З 2016 р. по грудень 2019 р. засновником та керівником був Ашот Мкртічян, а фірма було прописана у Київській обл., Бориспільському р-ні, селі Іванків. Мкртічян також є власником ТОВ «Автобан-інвест», МПП «КІМ» та співвласником ТОВ «Аква-автобан», ПП «Ви і я».

Згідно з даними системи «Прозорро», усього у 2016-2019 рр. «АК-автобан» отримав 82 підряди (30 з яких від Іванківської сільради) на 47,79 млн грн., у тому числі від виконкому Ірпінської міськради на 4,17 млн грн.: 2,16 млн грн. на капремонт тротуару по вул. Мечникова від вул. Університетської до вул. Лисенка в м. Ірпінь (коригування) та 2,02 млн грн. на капремонт дороги з тротуарами по вул. Українська від №1 до №2 в м. Ірпінь (коригування).