Суди визнали незаконним рішення влади по білбордам, переданим оточенню депутата з Дніпра
21.12.2019   //  

Дочірнє підприємство «Бігборд-3» виграло в апеляційному суді у Департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міськради у справі про рекламні борди, на які фірмі безпідставно не продовжили дозвіл. Про це написала Вероніка Хорольська у «Запорізькому центрі розслідувань» з посиланням на постанову Третього апеляційного адмінсуду від 7 листопада.

В липні 2018 р. ДП «Бігборд-3» отримало від міськвиконкому дозвіл на розміщення зовнішньої реклами. Йшлося про оренду 62 бордів (41 адреса) по всьому місту.

По закінченню терміну, у вересні, підприємство звернулося з проханням продовжити термін дії на дозвіл. Але отримало відмову від Департаменту комунальної власності. Там повідомили, що на фірму надійшли скарги про порушення при розміщення реклами, що і стало причиною для відмови.

У той же час, ці ж борди передали новій фірмі з Дніпра – «Сілл Запоріжжя». ТОВ «Сілл Запоріжжя» керує Андрій Баско, якого вважають правою рукою тамтешнього депутата і бізнесмена Загіда Краснова.

Водночас, «Бігборд-3» з таким рішенням не погодився. І в січні фірма звернулася до суду з позовом до Департаменту комунальної власності, попросивши визнати відмову протиправною та скасувати її.

Влітку 2019 р. суд прийняв рішення на користь «Бігборд-3». Суддя дійшов висновку, що Департамент не мав повноважень приймати рішення про відмову, і для відмови не було підстав. Відмовити фірмі міг тільки виконком і в разі, якщо б він виявив порушення, а «Бігборд-3» не виправило б їх в строк.

Разом з тим, сам Департамент не погодився з рішенням суду і подав апеляційну скаргу. Попросивши скасувати рішення першої інстанції і прийняти нове на його користь. Але програв і в апеляції.

Після цього, на сайті міськради з’явився проект рішення виконкому про скасування дозволу для «Сілл Запоріжжя» і повернення бордів «Бігборд-3».

Але на цьому історія не закінчилася. Тепер, якщо виконком поверне білборди ДП «Бігборд-3», фірма «Сілл Запоріжжя» може подати позов на повернення грошей, які були виплачені за оренду заарештованих рекламних місць на час судових розглядів, а тепер забрані назад. А також, втрату прибутку, тому що поки немає нових бордів, а значить і рекламу розміщувати ніде.

У той же час, якщо білборди не повернуть, то мерія може отримати ще один позов за невиконання рішення суду.

Відповідальним в цій ситуації є виконком. Зовнішньою рекламою опікується перший заступник мера Запоріжжя Сергій Мішок. «У нас є рішення суду і ми будемо діяти згідно з ним. Фірмі «Сілл Запоріжжя» ми дозвіл ліквідували, оскільки так необхідно за рішенням. А «Бігборд-3 отримає свої білборди назад», – повідомив журналістам Сергій Мішок.

«Тепер виконком буде збиратися і вирішувати, що робити далі – повертати ці гроші фірмі в судовому порядку, або підшукати їм альтернативні місця, на заміну. Але тоді виникає питання – а за чий рахунок буде ця «альтернатива»?, – зазначили журналісти.