Департамент ОДА віддав 156 мільйонів фірмі, де працює син звинувачуваного у хабарництві голови департаменту ОДА
04.09.2019   //  

Департамент будівництва, містобудування та архітектури Вінницької облдержадміністрації за останні два роки провів закупівель на 481 млн грн., з яких 156 млн грн. отримало ТОВ «БК СТАМ» (32 % від загальної суми). Про це написав Микита Панасенко на вінницькому сайті «20 хвилин».

З 15 останніх закупівель від департаменту, у яких виграв «СТАМ», 6 проводили без конкуренції (допорогові закупівлі), тобто просто віддали замовлення «СТАМу». Ще в п’яти випадках компанія брала участь в аукціоні, і вигравала, не пропонуючи найвигіднішу ціну. Але пропозиції інших учасників департамент просто скасовував, тому підряди діставалися «СТАМу».

Наприклад, департамент шукав підрядника для робіт із реконструкції корпусу лікарні ім. Пирогова за 52,5 млн грн. В аукціоні брали участь дві фірми. Незважаючи, що ПП «Мадест» пропонувало все зробити за 39 млн грн., пропозицію відхилили. Замовлення віддали «СТАМу» за 41 млн грн.

Голова ГО «Філософія серця» Юлія Грига у коментарі виданню повідомила, що на місці «Мадест» вона б посперечалася за позитивне рішення:

«У документі про відхилення пропозиції зазначено, що учасник мав надати «Посвідчення про перевірку знань із питань охорони праці працівників робочих професій». Він надав копії таких посвідчень, але не всіх працівників. Але про це мова й не велась у тендерній документації»

Також Юлія Грига має сумніви щодо іншої підстави дискваліфікації учасника – про аналогічність договору. «Департамент визначив по класифікатору предмет закупівлі по коду ДК 021:2015: 45000000–7 — Будівельні роботи та поточний ремонт. За практикою адміністративної колегії Антимонопольного комітету, договори з таким предметом закупівлі і вважаються аналогічними. Але в цій ситуації Департамент схитрував і сховав, що це «реконструкція» в розділ із технічними характеристиками предмету закупівлі», – вважає Грига, та додає, що через двоякі формулювання в тендерній документації «Мадест» мав шанси отримати позитивне рішення колегії в разі, якби наважились оскаржувати.

Директор будівельного департаменту ОДА Дмитро Романченко наразі відсторонений від роботи через підозру у хабарництві.

Засновником та директором ТОВ «БК СТАМ», яке зареєстроване у кінці 2013 р., є Михайло Стаднійчук. У 2018 році в «СТАМ» почав працювати син директора департаменту ОДА Дмитра Романченка — Владислав. Згідно з декларацією Романченка-старшого, його син отримав у будівельній фірмі зарплату – 61 тис грн. У «СТАН» Владислав Романченко працює виконробом.

Дмитра Романченка затримали у квітні 2019. Його підозрюють у тому, що він отримав «відкат» із бюджетних грошей, які мали піти на будівництво.  Посадовець стверджує, що ні в чому не винен, а паперовий конверт на сходах Департаменту містобудування із майже 180 тис грн. просто чомусь лежав. Каже, грошей не брав і конверт не викидав.

У кримінальній справі є двоє підозрюваних. Крім Романченка також йдеться про Олександра Парицького – підприємця, який виграв тендер. Його звинувачують у тому, що приніс «відкат» чиновнику.

В конверті на сходах департаменту містобудування знайшли 179,5 тис грн. Це 10 % від 1,79 млн грн. — суми, яку сплатив департамент ОДА підприємцю Парицькому за кілька днів до затримання чиновника ОДА. Тендер, за який платили Парицькому, загалом на 8,37 млн грн.

Йшлося про ремонт будівлі в Брацлаві, що у Немирівському районі. Пропозиція підприємця не була найвигіднішою. Але департамент відхилив інших учасників тендеру на користь Парицького.