Фірма з орбіти Вавриша через суд зупинила припис Мінкульту про заборону будувати на Подолі без дозволів
19.07.2019   //  

Суд зупинив дію припису Міністерства культури України від 13 травня 2019 року, яким було негайно припинено проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт на об’єкті «Будівництво ділового центру» по вул. Петра Сагайдачного, 18 у Подільському районі столиці. Про це свідчить ухвала про забезпечення позову Окружного адмінсуду Києва від 4 липня.

У вказаному приписі Мінкульт вказав, що будівництво виконується в межах історичного ареалу м. Києва та в архітектурній і археологічній охоронних зонах без відповідних погоджень та дозволів Міністерства культури. Забудовника було зобов’язано привести діяльність у відповідність до вимог законодавства.

Натомість ТОВ «САГА 18» подала в суд позов, у якому вимагає скасувати відмову Мінкульту у погодженні проектної документації, зобов’язати міністерство її погодити, а також скасувати припис від 13 травня 2019 року.

Справа буде розглянута у спрощеному провадженні без виклику сторін. І поки її розгляд триває, ТОВ «САГА 18» подало заяву про забезпечення позову, яке полягає у зупиненні припису Мінкульту.

4 липня суд розглянув цю заяву, і задовольнив її, зупинивши припис. Суд дійшов до таких висновків:

  • продовження дії припису Мінкульту від 13.05.2019 призведе не лише до зупинення будівництва, а й до порушення прав ТОВ «САГА 18» як власника об’єкта незавершеного будівництва, а також призведе до застосування штрафних санкцій за договорами цієї фірми з контрагентами щодо здійснення будівництва, оскільки даний факт не може розцінюватись як форс-мажор;
  • у Державному реєстрі нерухомих пам’яток України відсутні дані про віднесення земельної ділянки за адресою: м. Київ, вул. Петра Сагайдачного, 18 до пам’яток культурної спадщини як національного значення, так і місцевого значення;
  • межі та режими використання історичного ареалу м. Києва, межі та режими використання зон охорони у м. Києві не затверджено у встановленому законом порядку, і суд позбавлений можливості встановити належність ділянки на вул. Петра Сагайдачного, 18 у Подільському районі м. Києва до меж Центрального історичного ареалу. У питанні про незатверджені Мінкультом межі історичного ареалу міста Києва суд послався на постанову Верховного Суду від 27.02.2019 (справа по забудові ділянки на вул. Олеся Гончара, 55-Б).

ТОВ «САГА 18» стало власником двох ділянок загальною площею 0,15 га та об’єкту незавершеного будівництва (будматеріали) на вул. П. Сагайдачного, 18 на початку лютого 2019 року.

Генпідрядником забудови стало ТОВ «КДД Інжиніринг». На сайті девелоперської компанії SAGA Development, яку очолює колишній заступник директора Департаменту містобудування КМДА Андрій Вавриш, забудову на вул. П. Сагайдачного рекламують як «SAGA City Space». Нагадаємо, що Вавриш є другом керівника Офісу президента Андрія Богдана, і саме він презентував переїзд Офісу з Банкової до Українського дому.

Проектну документацію центру «SAGA City Space» компанія «САГА 18» замовила у ТОВ «Терра Проджект», пов’язаного з Вавришем.

ТОВ «САГА 18» було створене у вересні 2017 року. Його засновниками є Олег Новаківський та Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Атлон». Керівником «Атлону» є Дмитро Овсій – представник Вавриша в судах. У різний час Овсій і Андрій Вавриш працювали у ТОВ «Ріверсайд Девелопмент Лтд» і ТОВ «Медіа Солюшнс».

Керівник «САГА 18» Олена Ничік у 2017-2018 рр була директором ТОВ «Боричів Тік», кінцевими засновниками якого були Дмитро Овсій та Ольга Клецко, яка свого часу замінила Вавриша у ТОВ «Реалсистем» і ТОВ «Монолітжитлобуд».

У свою чергу ТОВ «Андріївська» і ТОВ «Сагайдачного» були створені у березні 2017 року. Їхнім засновником значиться ПАТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Еверест», керівником якого є Дмитро Овсій. Директором ТОВ «Андріївська» є Олексій Заїка, а ТОВ «Сагайдачного» – Данило Гончарук.