Адміністрація президента Порошенка не звільняла Загребельську саме на підставі закону «Про АМКУ»
09.07.2019   //  

Керівник Адміністрації президента Ігор Райнін 17 травня  2019 року повідомив голову Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва про відсутність підстав для звільнення Агії Загребельської з посади державного уповноваженого АМКУ. Про це йдеться у листі за підписом Райніна, копія якого є у розпорядженні «Наших грошей».

Адміністрація президента повідомила, що згідно з статтею 11 закону «Про Антимонопольний комітет України» держуповноваженого можна звільнити виключно на підставі подання прем’єр-міністра, яке вноситься на підставі пропозицій голови АМКУ.

Від «Наших грошей»: ця позиція Райніна повністю відповідає діючій редакції закону. Тоді як Офіс президента Володимира Зеленського при звільненні Загребельської у липні використав редакцію закону, що діяла за часів Віктора Януковича. Тоді Верховна Рада вирішила наділити президента правом одноосібно звільняти держуповноважених. Але ця «узурпаторська» норма була скасована відразу після Майдану.

Також Райнін повідомив Терентьєва, що дисциплінарне стягнення застосовується до порушника трудової дисципліни не пізніше 1 місяця з дня його виявлення, та не може бути накладене пізніше 6 місяців із дня вчинення проступку.

Нагадаємо, НАЗК склало протокол стосовно Агії Загребельської за те, що весною 2018 року вона задекларувала продаж старого автомобіля її родичем за 300 тис грн. НАЗК поставило їй у вину те, що її родич фактично продав автівку восени 2017 року, а вона задекларувала цей продаж через півроку, коли цей родич повідомив її про свою операцію. Всі ці події відбувались більше ніж за рік до листа Райніна Терентьєву, у якому було вказано про максимум 6 місяців для накладення стягнення.

4 липня Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв президенту Володимиру Зеленському документ під назвою «Про розгляд питання щодо звільнення державних уповноважених», який містив у собі прізвища усіх членів Комітету окрім самого голови. У цьому листі було посилання на недіючу редакцію закону «Про АМКУ» щодо звільнення держуповноважених без подання премєр-міністра.

5-8 липня Володимир Зеленський своїми указами звільнив чотирьох з восьми держуповноважених – Марію Ніжнік, Агію Загребельську, Андрія Вовка і Валерія Полюховича.

Агія Загребельска подала позов до суду з оскарженням законності указу про її звільнення. Наразі вона отримала офіційні відповіді, що голова АМКУ не вносив голові уряду пропозицій щодо її звільнення, а прем’єр-міністр відповідно не вносив президенту подання на звільнення Загребельської.

Заступник голови Офісу президента Андрій Гончарук в інтерв’ю «Фокусу» підтвердив свою причетність до звільнень частини держуповноважених. За даними «Наших грошей», президентські укази вийшли після зустрічі Гончарука з Терентьєвим наприкінці червня.

«Ми дійсно провели консультації з Юрієм Терентьєвим про те, як максимально ефективно побудувати роботу, і прислухалися до деяких його рекомендацій. В результаті частина членів Комітету вже звільнена, а по іншим і самому Терентьєву рішення приймуть восени», – повідомив Гончарук.

Нагадаємо, Олексій Гончарук до призначення в Офіс президента очолював громадську організацію BRDO. Представниця цієї структури Ольга Нечитайло разом з юристкою Наталією Буроменською була призначена членом АМКУ на звільнені місця.