«Укргазвидобування» відписало біржі 100 мільйонів за участь в аукціонах Держгеонадр щодо спецдозволів
26.04.2019   //  

АТ «Укргазвидобування» 18 квітня уклало угоду з товарною біржею «Українська енергетична біржа» про послуги щодо умов участі в аукціоні шляхом проведення електронних торгів на 100,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Строком на рік замовили участь в аукціонах Державної служби геології та надр України із продажу спеціальних дозволів на користування надрами на сайті біржі sale.ueex.com.ua.

Учасник за участь в аукціоні вносить гарантію 20% від початкової ціни лота без ПДВ, яка перераховується в державний бюджет у разі перемоги. Винагорода біржі за організацію і проведення аукціону становить 1% ціни реалізації лоту, якщо вона менша від 15,00 млн грн. і 0,5% ціни реалізації лоту, якщо вона дорівнює або більша від 15,00 млн грн.

Закупівлю провели без аукціону, пославшись у протоколі на пункт щодо закупівлі послуг користування біржами й електронними майданчиками у Регламенті взаємодії структурних підрозділів АТ «Укргазвидобування» під час закупівель товарів, робіт та послуг, введеному в дію наказом АТ «Укргазвидобування» від 18 лютого 2019 року №116.

Згідно протоколу, замовник отримав також пропозиції від ТОВ «Закупки.Пром.УА» і ТОВ «Національна електронна біржа». Однак він обрав «Українську енергетичну біржу», бо вона використовується Держгеонадрами, має вісім років досвіду проведення електронних торгів та кваліфікованих фахівців, готова виділити персонального менеджера і станом на 7 грудня 2018 року є єдиним майданчиком «Прозорро.Продажі» з вартістю проданих активів понад 1 млрд грн. Крім того, в березні «Укргазвидобування» успішно купило там спецдозвіл на користування надрами щодо Південно-Кобзівської площі, а станом на 3 квітня 2019 року в електронній системі заплановано ще 16 аукціонів по спецдозволах.

Створеною в 2010 році столичною «Українською енергетичною біржею» («УЕБ») на чолі з Олександром Коваленком зі статутним капіталом 51,00 млн грн. володіють:

  • створений в 2018 році кіпрський офшор «Енекссол Лтд» («Enexsol Ltd») полтавчанина Олексія Дубовського;
  • ТОВ «Укрбізнес Капітал» полтавчанки Олени Кокоуліної;
  • ТОВ «Бізнес-Альянс», яке через ПП «Укрбізнесконсалтінг» належить Степану Мотляку з Полтавщини.

У лютому 2019 року «Укргазвидобування» замовило «УЕБ» аналогічні послуги щодо Південно-Кобзівської та Світанково-Логівської площ на 9,60 млн грн., а в грудні 2017 року – участь в торгах із продажу сирої нафти і газового конденсату на 780 тис грн.