Арматурник, який виграв 5 мільйонів на благоустрій пляжу, візьме на субпідряд фірму з кримінальним шлейфом
02.04.2019   //  

Комунальне підприємство «Розвиток Дніпра» 19 березня повідомило про намір укласти угоду з ФОП Віктор Ковальов про проведення робіт з благоустрою території зони відпочинку на пляжі Монастирського острова у Дніпрі. Про це написала Ольга Фоменко у «БюроUA».

Очікувана вартість закупівлі склала 4,64 млн грн. Єдиний конкурент Ковальова ТОВ «Бест Вей Компані» запропонував 4,64 млн грн., а сам підприємець-переможець – на 460 грн. менше. В ході проведення аукціону жоден з учасників ціну не скидав.

Віктор Ковальов зареєструвався як ФОП у 2016 р. Тендер КП «Розвиток Дніпро» перший і єдиний, в якому Ковальов взяв участь. У довідці про наявність досвіду виконання аналогічних договорів ФОП вказав, що проводив капремонт алеї в дніпровському парку «Зелений гай» на замовлення ТОВ «Промпроектенергобуд», і доклав копію укладеного з «Промпроектенергобуд» договору від 2017 р.

Відповідний тендер на ремонт паркової алеї, замовником якого було КП «Міська інфраструктура», «Промпроектенергобуд» виграв у 2017 р. Конкуренцію фірмі в торгах склав ФОП Ігор Мороз. Тепер в тендері на благоустрій зони відпочинку на Монастирському острові ТОВ «Промпроектенергобуд» виступило на субпідряді у ФОП Віктор Ковальов.

У 2014-2017 рр. Віктор Ковальов працював у вищезгаданого ФОП Ігоря Мороза. Так, в тендері на ремонт арки центрального входу дніпровського парку ім. Глоби видання знайшло копію наказу від 2014 р. про прийом Віктора Ковальова на роботу арматурником в ФОП Ігор Мороз.

«Що заважало «Промпроектенергобуд» брати участь в торгах безпосередньо, без посередника-ФОП? Підозрюємо, що небажання зайвий раз потрапляти в поле зору правоохоронців і громадськості», – написала журналістка.

Так, у грудні 2018 р. Жовтневий райсуд Дніпра розглянув клопотання прокуратури про надання доступу до низки документів КП «Міська інфраструктура», що стосуються взаємин комунальників і ТОВ «Промпроектенергобуд». Правоохоронців найбільше зацікавив тендер КП на ремонт алеї в парку «Зелений гай», перемогу в якому взяло «Промпроектенергобуд», а після взяло на субпідряд ФОП Віктора Ковальова. «Промпроектенергобуд», за версією слідства, вказало в тендерній пропозиції неправдиві відомості про персонал.

Згідно з поданою на тендер довідкою про наявність працівників, у «Промпроектенергобуд» були працевлаштовані чотири людини. Однак, згідно з податковим звітом фірми за 4 квартал 2017 р., на підприємстві в той період була працевлаштована лише одна людина – директор Дмитро Брусенцев.

Враховуючи невелику кількість співробітників і значний обсяг будівельних робіт, які необхідно виконати за вищевказаними договорами, слідство вирішило, що посадовці «Промпроектенергобуд» завищують обсяги виконаних робіт і вносить неправдиві відомості в акти виконаних робіт, що призводить до незаконного привласнення бюджетних коштів.

ФОП Ковальов добре знайомий зі своїм конкурентом «Бест Вей Компані». Наприклад, в тендері на виконання ремонту в школі № 8, який у 2017 р. проводив Департамент гуманітарної політики Дніпровського міськради, є довідка «Бест Вей Компані» про наявність працівників, згідно з якою, Ковальов і директор «Промпроектенергобуд» Дмитро Брусенцев працювали в «Бест Вей Компані». Перший був виконробом, другий – головним інженером.