Насалик тягне через уряд 4 мільярди Ахметову через приорітет вугілля, хоча АМКУ вказує на проблеми з Євросоюзом
05.12.2018   //  

Кабінет міністрів на засіданні 5 грудня планує розглянути проект розпорядження про  пріоритетне включення в роботу блоків теплових електростанцій, що працюють на видобутому в Україні вугіллі, без врахування цінової конкуренції на ринку.

Відповідний проект розпорядження Кабміну є в розпорядженні «Наших грошей».

Ініціатором змін виступило Міністерство енергетики та вугільної промисловості. В пояснювальній записці воно вказало, що о через окупацію Донбасу утворився дефіцит енергетичного вугілля на рівні 5 млн тон на рік. Це змусило для стабільного проходження опалювального сезону закуповувати імпортне вугілля, яке більш дороге. За даними Міненерго, з початку 2018 року до України було завезено 4 млн т вугілля марок А (антрацитне) та П (пісне) з Південно-Африканської республіки, Росії та США на загальну суму 11 млрд грн. В Міністерстві вказують на відтік валюти за кордон, а також на те, що вартість імпортного вугілля майже втричі перевищує суму держпідтримки шахт в останні два роки, яка склала 3,7 млрд грн.

В Міненерго стверджують, що пріоритет на користь газового вугілля дозволить зекономити тепловій генерації 0,55 млрд грн. на рік. А зміцнення гривні через скорочення відтоку валюти підвищить купівельну спроможність населення.

Раніше відповідний проект розпорядження уряду, підготовлений Міненерго, вже опрацьовувався на урядових комітетах. В новому варіанті вказано, що, наприклад, під пріоритетну диспетчеризацію попадуть виробники енергії, що останній квартал 100% використовували вітчизняне вугілля.

Ініціатива Міненерго при узгодженні була розкритикована Міністерством економіки, Міністерством юстиції, Міністерством фінансів, НКРЕКП та АМКУ.

Міністерство фінансів вказало, що таким чином Міненерго лобіює інтереси теплової генерації у збиток державним атомним- та гідроелектростанціям.

Антимонопольний комітет вказав, що крім зниження конкуренції на ринку теплоенергетики вказана ініціатива може мати влив на торгівлю України та Євросоюзу в рамках угоди про асоціацію.

Але всі зауваження всі зауваження міністерств та відомством не були враховані.

Відмітимо, що Асоціація споживачів енергетики та комунальних послуг заявила, що прийняті зміни сприятимуть додатковому виробітку товарної продукції без жодної цінової конкуренції у сумі понад 4 млрд грн. на рік. Бенефіціарами такого рішення Асоціація називає «ДТЕК» Ріната Ахметова, яка контролює 85% видобутку вугілля марки Г в Україні. Також під контролем корпорації біля 75% вітчизняної теплогенерації, що працює на газовому вугіллі.

У вересні 2017 року Рада ринку оптової електроенергії затвердила проект змін до Правил оптового ринку (Протокол №26 від 20.09.2017). Змінили встановили пріоритетне включення у роботу блоків ТЕС, що працюють на вугіллі газової марки перед блоками, що працюють на вугіллі антрацитової марки, безвідносно до цінової конкуренції.

Але Антимонопольний комітет, проаналізувавши новації Ради ОРЕ, весною 2018 року заборонив їх вносити до правил оптового ринку через існуючі ризики суттєвого обмеження конкуренції на ринку генерації електроенергії.