Виправний центр за 40 мільйонів замовив обробку землі депутату та його фейсбучному другу з кримінальним шлейфом
13.11.2018   //  

У 2017-2018 рр. Широківський виправний центр № 75 (ШВЦ № 75) з с. Водяне Дніпропетровської обл. замовляв ТОВ «Нива 2014» та ТОВ «Грінвіл-Юкрейн компані» послуги, пов’язані з виробництвом сільськогосподарської продукції, на майже 2,5 тис га землі на загальну суму 42,08 млн грн. Про це написав Ярослав Чепурной на сайті миколаївського Центру журналістських розслідувань.

ШВЦ № 75 створено в кінці 1980-х рр. на землях радгоспу, тому на правах постійного користування він володіє значними ділянками: 5 тис га, з яких 4,3 тис га – ​​рілля. За даними «Прозорро», в 2017 р. ШВЦ оголосив конкурс на обробку 2399 га землі, на яких необхідно було посадити, виростити і зібрати врожай соняшнику. Виправний центр пропонував за цю роботу 25,57 млн грн.

За замовлення боролися три фірми. Пропозицію ПП «Удача» було відхилено. Конкуренція відбувалася між двома учасниками торгів – миколаївським ТОВ «Нива Весняне», що належить депутату Миколаївської облради Юрію Кормишкіну, і «Нива 2014» Вадима Лащева (власником був до жовтня 2018 р., наразі засновник Юрій Тищенко). Замовлення дісталося «Ниві 2014» за 24,79 млн грн.

Після закінчення всіх робіт – в грудні 2017 р. – сторони уклали додаткову угоду, згідно з якою ціна знижена до 13,9 млн грн. Таким чином, виправний заклад зменшив обумовлену ціну робіт майже на половину. Ні в ШВЦ № 75, ні у «Ниві 2014» не пояснили причину суттєвого зменшення суми.

На думку фахівця з земельного права Павла Калашникова, додаткова угода могла бути взаємовигідною. «Настільки різке, без будь-яких пояснень, зменшення ціни може свідчити, що ціна на цей вид робіт спочатку була дуже завищена. Щоб не привертати увагу аудиторів до угоди, замовник і міг її знизити. А ось заробити в даному випадку можна було на врожаї. Наприклад, можна вказати, що з якихось причин був зібраний низький урожай. Різницю між фактичним урожаєм і проведеним за паперами обидві сторони могли поділити між собою», – пояснив експерт.

Цього року ШВЦ № 75 провів чотири конкурси на обробку землі на 17,29 млн грн. Переможці повинні були обробити землю і посіяти соняшник на 2500 га. На відміну від 2017 р., без збирання врожаю. На усіх 4-х тендерах за право зорати землю і посадити ув’язненим соняшник змагалися одні й ті ж три фірми, але переможцем кожного разу була фірма «Грінвіл-Юкрейн компані», яка належить депутату Кормишкіну і його компаньйону Ростиславу Данильченку. Під час усіх 4-х конкурсів тільки «Грінвіл-Юкрейн компані» знижувала ціну на свої послуги. В результаті, інші дві фірми очікувано програли. Одна з них – ТОВ «Юлигс-МС» Валентина Кертичака, який працює директором декількох компаній у власника фірми-переможця Кормишкіна. А ПП «Вісла» належить колезі Кормишкіна – депутату Миколаївської облради Володимиру Фроленку.

«Нива 2014» встигла «засвітитися» в кількох сумнівних історіях. Так, в 2017 р. фірма проходила у кримінальній справі про фіктивні товарно-грошові операції, причому у цій справі проходила і одна з фірм Кормишкіна. А в 2017 р. «Нива 2014» стала фігурантом справи за те, що в 2016 р. її керівництво, за версією слідства, перебуваючи у змові з керівництвом ДП «Конярство України», незаконно вивезла з запорізького конезаводу і реалізувало в Миколаєві невстановлену кількість соняшнику . Є у фірми і історія про те, як «Нива 2014» обійшлася з ТОВ «Павлоградзернопродукт». Павлоградцям фірма зобов’язалася поставити пшениці на 700 тис грн. Але, отримавши на рахунок гроші, зерно покупцеві не поставила. Стягувати витрачену суму павлоградським підприємцям довелося через суд.

«Грінвіл-Юкрейн компані» теж є фігурантом кримінального провадження: правоохоронці вважають, що компанія проводила фіктивні товарно-грошові операції з центром конвертації.

Журналісти також з’ясували, що Лащев і Кормишкін є друзями в соцмережі Фейсбук.