Суд милував біржовиків, які виганяли з торгів учасників, що хотіли заплатити за деревину подорожче
23.10.2018   //  

Господарський суд Кіровоградської області задовольнив позов ТДВ «Інтерресурси» до Кіровоградського ОТВ АМКУ щодо скасування рішення регулятора про спотворення результатів біржових торгів з продажу деревини через змову організатора та учасників.

Про це свідчить рішення суду від 8 жовтня.

5 липня 2016 року Кіровоградське ОТВ АМКУ винесло рішення у справі про антиконкурентні узгоджені дії між організатором та учасниками двоетапного аукціону з продажу необробленої деревини, що відбувся у вересні 2014 року. Штраф загальним розміром 177 тис. грн розділили «Кіровоградська аграрна біржа», «Чорноліський лісгосп»,  «Олександрівський лісгосп», ТДВ «Інтерресурси» та ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів».

З’ясувалось, що менш ніж за два тижні до дати проведення першого аукціону, біржа затвердила такі вимоги Регламенту, які посприяли спотворенню спірних торгів.

Згідно з Регламентом, при конкуренції між двома і більше учасниками за один лот, перемогу мав отримати той, хто запропонував би найвищу ціну. При цьому, у разі перевищення початкової ціни лоту більш ніж на 15%, організатор мав право призупинити торги між учасниками і провести з ними консультації, а в разі виявлення необґрунтованого підвищення ціни – зняти зазначену позицію з торгу.

Більше того, знятий з торгу лот мав виставлятись на аукціонні торги, але учасники, які спричинили необґрунтоване зростання ціни до торгу по цій позиції уже не допускались.

Антимонопольники встановили, що Біржа не мала законного права включати до змісту Регламенту цінова межу у 15% (адже це суперечило суті аукціону), і як наслідок – усувати з торгів учасника, який перевищив цю межу.

Так, у ході першого етапу аукціону продавці виставили на торги загалом 736 лотів, 136 з яких були зняті. Усі – з причини «недотримання ТОВ «Цунамі» вимог Регламенту» через необґрунтоване підвищення ціни придбання.

У результаті додаткового аукціону 84 лоти придбали по стартових цінах на неконкурентних засадах, уже без участі ТОВ «Цунамі». При чому, 83,2% лотів реалізували ТДВ «Інтерресурси» та ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів».

«Цунамі» намагалось оскаржити організацію та результати проведених торгів у судовому порядку, однак, програв справу. Водночас, антимонопольники відмітили, що інтереси «Світловодського заводу пиломатеріалів» представляв Олександр Прилуцький – представник інтересів Біржі.

В процесі оскарження рішення антимонопольників ТДВ «Інтерресурси» зайшло уже на друге судове коло. При першому розгляді суди першої та другої інстанцій стали на бік приватника, однак Вищий господарський суд передав справу на новий розгляд.

Вищий госпсуд зазначив, що суди нижчих інстанцій не врахували того, що вже сама узгоджена поведінка організатора аукціону та учасників не відповідає суті конкурсу, а тому негативним наслідком є факт спотворення його результатів. Докази такого спотворення, йшлось у висновках суду, наведені у спірному рішенні АМКУ, і саме вони підлягали дослідженню та оцінці.

Однак, вдруге розглянувши матеріали справи, перша інстанція вирішила, що рішення Кіровоградського АМКУ є неправомірним.

Свої висновки суд обґрунтував тим, що в оскаржуваному рішенні не встановлені причинно-наслідкові зв’язки між зняттям з торгів лотів першого аукціону та викупленням їх згаданими компаніями – на другому.

«Більш того, ТОВ «Цунамі» теж могло подати заявки на ці лоти на торги 23.09.2014 (другий етап), проте не скористалось такою можливістю», – зауважив суд.

Нагадаємо, ТДВ «Інтерресурси» належить колишньому голові міськвиконкому Кіровограду (1986-1989 р.р.) Миколі Москаленко і його сину Кирилу, який займає посаду керівника підприємства.

Власником ТОВ «Світловодський завод пиломатеріалів» є Олег Прилуцький, а керівником – його батько Олександр Прилуцький. Останній у 1991-1994 роках був депутатом Світловодської міськради, очолював бюджетну комісію.