«Зоря»-«Машпроект» не торгуючись виграла у сумського заводу 2,3 мільярда на компресорну станцію
12.10.2018   //  

Філія «Дирекція з будівництва та реконструкції газотранспортної системи» АТ «Укртрансгаз» 10 жовтня за результатами тендеру замовила ДП «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» реконструкцію компресорної станції «Яготин» за 2,25 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До вересня 2020 року виконають проектно-вишукувальні, пам’ятко-охоронні, будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, навчать персонал та введуть станцію в експлуатацію. Зокрема передбачено будівництво нового компресорного цеху з чотирма газоперекачувальними агрегатами потужністю по 16 МВт з ефективним ККД приводу 35%. Гарантійний строк на об’єкт становить десять років, на обладнання – півтора роки.

Підсумкова відомість ресурсів та кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Роботи не менше ніж на 20% ціни підряду виконає субпідрядник ПрАТ «Спеціалізоване монтажне управління №24», яке на 55% належить ТОВ «Компанія Відос» Олександра Бадягаєва, Володимира, Людмили та Ольги Скачко. Ще 7,73% акцій має Володимир Печура, а 6,26% – Геннадій Бадаєв. У 2005 та 2010 роках засновником субпідрядника «СМУ №24» був Семен Шлаєн, екс-директор Дніпропетровського облводоканалу.

Завод «Зоря»-«Машпроект» ДК «Укроборонопром» очолює Костянтин Картошкін, який раніше з 2009 року керував ПАТ «Севастопольський морський завод» Петра Порошенка.

Єдиним допущеним конкурентом було ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання» Костянтина Григоришина. Ніхто не знижував ціну на аукціоні, а формальна економія відносно очікуваної вартості закупівлі у 2,47 млрд грн. склала 9%.

Натомість ПрАТ «Будівельна асоціація Інтербудмонтаж» Світлани і Володимира Петруків не допустили до торгів, оскільки наданий ним на підтвердження повноважень директора протокол позачергових загальних зборів акціонерів нібито був прийнятий з порушенням статуту самого підприємства і закону «Про акціонерні товариства». Мова йшла про відкрите голосування замість використання бюлетенів, відсутність відомостей про кворум, хибну загальну кількість голосів та секретаря зборів, який не обирався секретарем.