Лікарі за добу передумали і вирішили, що для апаратів «Fresenius» можна купувати і «B.Braun», але тільки не «Baxter»
07.09.2018   //  

Адміністративна колегія АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівлі 3 вересня зобов’язала одеську «Міську клінічну лікарню №10» усунути дискримінаційні вимоги тендерної документації на закупівлі витратних матеріалів для гемодіалізу за 3,88 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Замовник виписав тендерну документацію по предмету закупівлі під дистриб’юторів витратних матеріалів німецького виробника – «Fresenius». Це зауважив представник розхідників «Baxter» (США), ТОВ «Діавіта», і поскаржився на виявлені дискримінаційні вимоги в АМКУ.

20 серпня лікарня завантажила лист-пояснення у відповідь на скаргу «Діавіти», у якому визнала, що дійсно, вимоги прописані під «Fresenius», але лише тому, що використовуваний ними апарат «Freseniusmedicalcare 5008 S» не сумісний з розхідниками інших виробників.

Однак, вже через два дні одеські лікарі завантажили звернення, у якому просили не брати до уваги інформацію зі згаданого листа, оскільки він був «завантажений помилково».

Натомість, замовник подав нове пояснення, згідно з яким, документація не містить дискримінаційних вимог, адже технічному завданню відповідають матеріали як «Fresenius», так і ще одного виробника – «B.Braun».

При цьому, у даному випадку лікарі уже не говорили про сумісність витратних матеріалів із апаратами, які використовують для проведення процедур гемодіалізу, а лише порівнювали їхні технічні характеристики.

Заслухавши доводи сторін, 3 вересня орган оскарження вирішив спір на користь «Діавіти» і зобов’язав замовника внести зміни до тендерної документації в частині техзавдання, виписаного під виробника «Fresenius».

Нагадаємо, український ринок витратних матеріалів для гемодіалізу поділений між чотирма групами постачальників, двоє з яких «співпрацюють» між собою і не ведуть активної конкурентної боротьби за державні замовлення (детальніше про ситуацію на ринку станом на кінець другого кварталу цього року див. тут)

Раніше «Наші гроші» встановили, що українські дистриб’ютори розхідників для діалізу працюють за «непрямими контрактами», в результаті чого штучно збільшують ціну на імпортовані матеріали щонайменше на третину (детальніше у матеріалі «Діалізна маржа для СБУ»).