ГПУ розслідує, як із залізниці через фірми Дядечка вивели 220 мільйонів по підроблених договорах поставки
02.08.2018   //  

Управління з розслідування особливо важливих справ ГСУ ГПУ  розслідує, як із ПАТ «Українська залізниця» по наприкінці 2017 року – на початку 2018 року вивели 220 млн грн. підроблених договорах поставки. Про це стало відомо з ухвали Печерського районного суду Києва.

Як свідчать матеріали кримінального провадження №42017000000003667 від 14 листопада 2017 року, протягом 2013-2014 років службові особи ДП матеріально-технічного забезпечення залізничного транспорту «Укрзалізничпостач» та ТОВ «Інтертопресурс», перебуваючи у змові зі службовими особами ТОВ «Транспортна компанія «Енерготранс», ТОВ «Ремдизель груп», ТОВ «Керченський стрілочний завод», ТОВ «ЛЕМЗ», ТОВ «Укрзалізничпром», ДП «Фірма «Леда», ТОВ «ТД «Робікон», ТОВ «Інтерпайп Україна», ТОВ «Метконтракт», ТОВ «Фірма «Меганом» та ТОВ «ТД Агрінол» підробили, а в подальшому використали договори поставки, чим сформували фіктивну дебіторську заборгованість ДП «Укрзалізничпостач» в сумі 115 млн грн.

27 липня 2017 року Господарський суд Києва частково задовольнив скаргу ТОВ «Інтертопресурс», пов’язану із бізнесменом Сергієм Дядечком про стягнення з ПАТ «Українська залізниця» як правонаступника ДП «Укрзалізничпостач 220 млн грн.

Гроші надійшли на рахунок ТОВ «Інтертопресурс» 21 листопада 2017 року. І їх одразу розкидали на рахунки компаній, більшість з яких прямо або опосередковано пов’язані із Сергієм Дядечком.

Схема виводу 220 млн грн. з «Укрзалізниці» через «Інтертопресурс»

Генеральна прокуратура з’ясувала: як тільки 220 млн. грн ПАТ «Українська залізниця» потрапили на рахунки ТОВ «Інтертопресурс», їх одразу розкидали на десятки інших фірм. «Наші гроші» цей рух коштів оформили в схему, де вказані дата переведення грошей та сума по кожній фірмі.

 

В ГПУ допитали директора філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Українська залізниця» (раніше називалось ДП «Укрзалізничпостач»). Директор посвідчив, що «будь-які первинні документи, які б підтверджували факти укладання, виконання та оплату за договорами поставок із вказаними вище суб’єктами господарювання філія «ЦЗВ» не має». Також залізничник зазначив, що після надходження одержаних злочинним шляхом грошових коштів на банківські рахунки ТОВ «Інтертопресурс» останні можуть бути легалізовані шляхом переведення їх на рахунки інших підприємств, що унеможливить повернення їх на рахунки ПАТ «Укрзалізниця».

З листопада 2017 слідчі отримали доступ до рахунків у банку та інших даних вище зазначених фірм. Зазначимо, що злочин поки кваліфікований за ч. 1 ст. 15 («Замах на злочин») та ч. 4 ст. 190 КК України («Шахрайство»).

У грудні «Наші гроші. TV» знімали сюжет про початок цієї історії, коли компанії з орбіти Дядечка тільки починали судовий процес із залізницею.