Банківські інтереси замголови ДУСі
30.09.2016   //  

moneyЗамголови ДУСі став співвласником банку і його відразу взяли у держпрограму кредитування фермерів.

Деякі речі варто фіксувати для майбутнього. Ця історія саме з таких. Підштовхнув нас до цього один невеликий український банк під назвою «Український капітал». Про нього мало хто чув, але «Нашим грошам» він періодично являється в дещо несподіваних аспектах.

Наприклад, у 2014 році ми писали про нього так: «Укрспирт» позичив 30 мільйонів у малесенького банку». Адже станом на 1 січня 2014 року він займав 142 місце зі 180 по розміру загальних активів (481 млн грн.).

У жовтні 2015 р. Національний банку вніс «Український капітал» до списку банків із непрозорою структурою власності. Банк тоді вдався до класичної хитрості: дробив акції так, щоби пакети акціонерів становили менше 10%, і можна було не називати їх імена. Минулий 2015 рік банк закінчив зі збитками на 6,5 млн грн.

Аж раптом у червні цього року державне ПАТ «Аграрний фонд» повідомило про спільну програму фінансування аграріїв із банком «Український капітал». Рішення було прийнято на основі меморандуму між банком і Агрофондом, укладеного  в березні 2016 р.

«Спільна програма фінансування, яку ми розпочинаємо з банком «Український капітал», для Аграрного фонду є пілотним проектом. Наразі програма готується до осінньої посівної озимих культур, і ми сподіваємось, що вже цієї осені зможемо її цілком налаштувати під потреби клієнтів», – заявив тоді голова правління «Аграрного фонду» Андрій Радченко.

Агрофонд запевняє, що такому рішенню передував аудит установи і сам Радченко як голова держкомпанії увійшов до наглядової ради банку.

Суть програми у наступному. «Український капітал» і Агрофонд скидуються по 200 млн грн. і отриману суму надають у кредит сільгоспвиробникам під 12% річних. Оскільки такий відсоток є низьким, то держава якимось чином компенсуватиме збитки банку.

Ми звернулися у прес-службу банку, щоб з’ясувати чи працює програма і скільки кредитів вже роздано. Але там кажуть, що програма ще не розпочата.

«Спільна програма фінансування аграріїв від ПАТ “Аграрний фонд” та ПАТ “Банк Український Капітал” розпочне роботу з початком осінньої форвардної програми, яка наразі ще не стартувала. Про початок осінньої форвардної програми буде повідомлено пізніше», – повідомили у прес-службі банку.

Нам, звісно, цікаво як банкіри і державні агрофондівці поділять відповідальність за вибір клієнтів для цієї програми – кому з аграріїв дати пільговий кредит, а кому ні. Але це справа майбутнього. Нас більше зацікавило, як банку, який ще недавно не був взірцем прозорості,  зміг потрапити у фавор до державних чиновників.

Тож ми придивились як змінилась структура власності банку разом з його включенням в державну орбіту.

shema-bank

Навесні цього року у банку справді сталися зміни. 3% акцій банку отримала держава у особі Міністерство АПК. Ще менше відсотка припало на заступника голови Державного управління справами Євгена Сарнацького (0,0016%) та його бізнес-партнерів по  «Фінансово-промисловій групі «Атіка» – це Ганна Павлова, Вадим Кузнецов і Катерина Гребенькова.

Мажоритарним же власником «Українського капіталу» став Сергій Бєлашов, який до того володів менше 1% акцій. На його дочку Вікторію раніше було записано близько 9% акцій, а тепер же, за останніми даними НБУ, родина Бєлашова зосередила у своїх руках 83,5% акцій.

sarnatskyj-fotoПро заступника голови Держуправління справами Євгена Сарнацького (на фото) відомо небагато. На цю посаду він прийшов у 2014 році, коли ДУС очолив Сергій Березенко, нардеп від «Блоку Петра Порошенка».

Сарнацький уже бував на держслужбі на початку 2000-х. У 2005 р. він очолив управління взаємодії з правоохоронними і контрольними органами Ради міністрів АР Крим, був заступником керівника служби з питань діяльності військових формувань і правоохоронних органів Секретаріату президента В.Ющенка, у 2000-2001 рр. був радником на громадських засадах прем’єр-міністра Ющенка.

За час своєї роботи у Держуправлінні справами Сарнацький тільки один раз опинився у полі зору журналістів. Йдеться про історію, коли фірми Сарнацького спробували оформити в оренду під спортивно-оздоровчий комплекс три чверті гектара на Трухановому острові в Києві. На цих ділянках знаходиться будівлі, що є власністю компаній Сарнацького. Через підозри на порушення земельного і водного законодавства у Київраді була створена комісія для перевірки споруд. Припускали, що під виглядом спортивно-оздоровчого комплексу там зведено приватний маєток.

Повертаючись до Аграрного фонду. Як впливатиме прізвище Сарнацького на співпрацю з банком, покаже час. Однак деякі аргументи з цього приводу є.

Син Сарнацького – Павло – колишній замголови податкової інспекції Обухівського району в Київській області. На цій посаді він відзначився тим, що потрапив у кримінальну справу за хабарництво. Однак у кінці 2013 р. Сарнацького-молодшого виправдали, засудивши його начальницю.

sarnatskoho-sudyly

Сьогодні Павло Сарнацький значиться помічником нардепа від БПП Сергія Тригубенка, теж, до слова, колишнього податківця, що нині є одним з ключових персонажів у групі президентського бізнес-партнера Ігоря Кононенка.

Не так давно у ЗМІ з’явилась інформація, що Тригубенко змінив вугільну промисловість на кураторство аграрного сектору. Що логічно з огляду на його бекграунд. У часи президента Януковича Тригубенко був замміністра аграрної політики (2009-2011) і головою Державної інспекції сільського господарства (2011-2012).

У той час, як «Українському капіталу» вдалось увійти до державної програми, доля усміхнулась і мажоритарному акціонеру банку Сергію Бєланову. У його дружини є сестра Євгенія Федорович, яка разом з Сергієм Непом’ящим володіє фірмою ТОВ «Скела Терциум». Саме ця фірма у липні цього року вперше виграла державний тендер на поставку палива для «Укрзалізниці» на 101,50 млн грн. Також ця контора імпортує метанол для державного «Полтавагазвидобування».

Знаходиться «Скела Терциум» по вул. Сергія Струтинського, буд. 13-15, офіс 509/2. Цей же будинок вказує в себе на сайті в контактах ТОВ «Укрінвест Групп», оформлене на белізький офшор «МГІ Ентерпрайсіз ІНК». Директором фірми є Сергій Бєлашов.

У тому ж офісі на вул. Струтинського, що і «Скела Терциум», зареєстроване ТОВ «Газоторгова компанія» Олексія Дубаса.

Раніше Олексій Дубас та його брат Антон мали 5% акцій  банку «Український капітал». Вони вийшли з банку навесні 2016 р., приблизно тоді, коли там з’явився Сарнацький. Антон Дубас уже два парламентські скликання є помічником нардепа Олександра Онищенка («Воля народу»), який сьогодні переховується в Лондоні від українських правоохоронців.

За інформацією нардепа Тетяни Чорновол, «Скела Терциум» раніше поставляла ДП «Південна залізниця» газ, видобутий підприємствами Онищенка. За рік до того, як Антон Дубас став парламентським помічником Онищенка, він всього-на-всього працював маркетологом у ПрАТ «Формула Мотор Україна».

Батько братів Дубасів – Богдан – взимку 2014 р. був заступником коменданта Майдану Степана Кубіва, який потім очолив Національний банк, а сьогодні від імені Блоку Петра Порошенка очолює Міністерство економічного розвитку і торгівлі, та нещодавно спробував відтиснути «Укртрнасгаз» у «Нафтогазу України».

Звісно, весь цей клубок прізвищ та угрупувань, помножений на сотні мільйонів пільгових гривень для агро кредитів – може нічого не означати.

Але все-таки ми з цікавістю ознайомимось із результатами першої спільної фінансової операції держави із комерційним банком. Тим паче, що залишилось чекати зовсім недовго.

Ірина Салій, «Наші гроші»