Мартиненко таки контролює офшор, на який чеський завод Путіна перераховував відкати за підряди «Енергоатому»
26.11.2015   //  

мартиненко офшорНародний депутат Микола Мартиненко контролює панамський офшор «Bradcrest Investments», який отримував комісійні 15% від українських підрядів чеської фірми «Шкода». Відповідні дані містяться у запиті швейцарського віце-прокурора Урса Кьолі на ім’я генпрокурора Віктора Шокіна, який оприлюднив народний депутат Сергій Лещенко.

У документі вказана, що суть угоди від 2008 року між офшором і «Шкодою» у «забезпеченні економічного успіху… просуванні продажів і послуг «Шкоди» на українському ринку». Угоду підписали чех Іржі Деміс і номінальний директор «Bradcrest Investments» Едгардо Діаз.

При цьому Мартиненко всі ці роки очолював парламентський комітет з питань енергетики. А обсяг «комісійних», накопичених офшором на рахунках в банках «BNP Paribas» і «Banque Hottinger & Cie» склав понад 6,39 млн євро.

У документі швейцарської прокуратури з посиланням на інформацію означених банків повідомляється, що Микола Мартиненко є бенефіціарним власником «Bradcrest Investments».

Фінансовим директором офшору вказаний Павло Скаленко, представником названо Володимира Святненка.

Скаленко і Святненко у 1990-х роках році входили до складу власників ВАТ фірма «Торговий дім» разом з Мартиненком.

Також акціонерами фірми цієї були Олена Ледовських (народний депутат від «Народного фронту», очолювала «Брінкфорд»), Сергій Перелома (перший замголови «Нафтогазу України», голова наглядової ради «Одеського припортового заводу»), Юрій Резуник (був віце-президентом «Енергоатому»), Юрій Сомов (минулого року став першим замдиректора «Укргазвидобування»), Валерій Ясюк (у 2014 році недовго очолював «Укртрансгаз»), та інші.

Нагадаємо, чеська компанія «Skoda JS a.s.» належить російській групі «Объединенные машиностроительные заводы». Контроль над ОМЗ здійснює «Газпромбанк», основним акціонером якого є компанія «Лідер» одного з довірених товаришів Володимира Путіна Юрія Ковальчука.

В Україні «Skoda JS» вигравала виключно підряди в системі «Енергоатому», який очолює Юрій Недашковський, давній протеже Мартиненка-Жванії. У «Віснику держзакупівель» є дані про українські держпідряди чесько-путінського заводу на загальну суму щонайменше 148 млн євро.

У свою чергу Микола Мартиненко заперечує, що він був акціонером «Bradcrest Investments».

Микола Мартиненко і Арсеній Яценюк

Микола Мартиненко і Арсеній Яценюк