Селу під Києвом загрожує підтоплення, бо там хочуть будуватись начальник з Генпрокуратури та інші можновладці
10.08.2015   //  

ГО «Об’єднання жителів забудовників та землевласників села Гатне» оскаржує в судах приватизацію земельних ділянок, інженерні роботи на яких призведуть до підтоплення сусідніх територій. Про це свідчить копія ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, що є у розпорядженні «Наших Грошей».

У листопаді 2011 року Гатненська сільрада надала десятьом громадянам ділянки під забудову. Йдеться про територію в межах вулиць Ярослава Мудрого – Володимирської – Південної – Андріївської.

Спірні ділянки межують із дренажним каналом. Згідно з листом від 20 травня 2014 Державного агентства водних ресурсів України, ця територія відноситься до категорії земель водного фонду і, відповідно до Земельного кодексу, не може передаватися у приватну власність. Крім того, інженерна підготовка території, що передбачає підсипку ґрунтом, призведе до посилення процесів підтоплення.

Генеральним планом села Гатне, земельна ділянка в межах вищезазначених вулиць, призначалася для створення зеленої зони рекреації зі збільшенням площі водойми і мала бути в загальному користуванні мешканців села. Раніше ця територія використовувалася під зрошуваними садами. Пізніше у зв’язку з активною забудовою села і руйнацією дренажної системи територія стала потерпати від підтоплень. За інформацією держводагенства, грунтові води тут знаходяться на глибині до 2 м.

Однак суд у позові відмовив. Зокрема суд вирішив, що позивачі не довели, що рішення Гатненської сільради про надання землі порушують їх інтереси. Також не доведено, що спірні ділянки належать до водного фонду – відсутні рішення органів державної влади чи місцевого самоврядування про віднесення їх до цієї категорії. Крім того, встановлено, що у червні 2012 року Гатненська сільрада змінила цільове призначення землі і віднесла її до житлової та громадської забудови.

Громада села Гатне почала судитися від початку цього року і вже програла дві інстанції. 24 червня Вищий спецсуд зареєстрував касаційну скаргу, час її розгляду невідомий.

Відомо, що спірні ділянки отримали десять громадян, які були залучені як відповідачі у справі.

У списку є працівник Генеральної прокуратури – Суховетрук Ігор Леонідович. Він є начальником відділу забезпечення представництва у вищих судах управління представництва інтересів громадян та держави в суді. В його декларації вказана ділянка 0,12 га. Більшість виділених у Гатному ділянок має саме таку площу.

Також отримала землю Марченко Людмила Федорівна, чий чоловік Микола Марченко є депутатом Гатненської сільрада, що надавала землю у власність. Ще один власник – Новак Василь Григорович – мешканець села Гатне і свого часу був прописаний за одною адресою з депутатом сільради Василем Баранюком.

Отримав землю киянин Садовой Олексій Сергійович – син Сергія Садового, радника голови КМДА Віталія Кличка, який раніше очолював Департамент благоустрою та збереження природного середовища КМДА.

Інші власники ділянок – Шпаченко Варвара Микитівна (с.Крюківщина, Київської обл.), Давиденко Наталія Ігорівна (с.Крюківщина, Київська обл.), Сопотніцький Костянтин Миколайович (с.Галайківці, Вінницька обл.), Іщенко Галина Миколаївна (с.Острів, Київська обл.), Кандиба Володимир Васильович (с.Тарасівка, Київська обл.), Запотічний Федір Матвійович (м.Тернопіль).