Квартирна бухгалтерія від Авакова
24.03.2015   //  

протасов 8_3У травні 2014 року син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков купив шестикімнатні апартаменти загальною площею 375 кв метрів у люксовому житлокомплексі «Альпійський» на Батиєві горі у Києві. Про це вдалось дізнатись завдяки новорічному відкриттю держреєстру прав на нерухомість і проекту «Гарна хата». Повідомлення «Наших Грошей» про цю купівлю змусило міністра Арсена Авакова виправдовуватись за свого 25-річного сина. Однак міністр дав такі свідчення, які змушують нас знову повернутись до «Альпійського».

Отже згідно з витягом прав власності на житло Авакова-молодшого, вартість придбаної сином міністра квартири становила 1 688 717 грн., або близько $400 за квадратний метр по курсу на момент купівлі.

аваков витяг 1 аваков витяг 2

Тим часом у своїх поясненнях Аваков-старший стверджує, що його син витратив на придбання квартири і паркомісця 4 410 000 грн., або близько $900 за квадратний метр і ця сума невдовзі буде офіційно задокументована у його декларації про доходи (у розрахунку виходимо з того, що паркомісця у «Альпійському» мають площу близько 30 кв м і ціна квадрата на паркінгу може сягати вартості квадрата у квартирі).

аваков фейс1 аваков фейс2

Отже маємо більш ніж дворазову різницю у ціні квартири за версіями Держреєстру і Авакова.

Звісно, ця історія може не вартувати виїденого яйця за виконання наступних умов:

  • Міністр Аваков помилився, вказуючи ціну квартири і парковки у розмірі 4,41 млн грн., а насправді мав на увазі приблизно 2 мільйони. Тобто помилився у кожній цифрі семизначного числа;
  • Квартири у елітних комплексах у центральній частині Києва останніми роками так і коштують – близько $400 за квадратний метр, але Авакову якісь пройдисвіти продали житло вдвічі дорожче.

«Наші Гроші» проаналізували дані Держреєстру по сотні квартир у «Альпійському», і лише у двох-трьох випадках офіційна вартість житла була на «аваковському» рівні в $900. І лише щодо однієї квартири (не називаємо її власника, оскільки на наш погляд він не є публічною персоною) було вказано, що вона і два паркомісця (загальна площа усього майна 224 кв м) були віддані у заставу по банківському кредиту у розмірі $372 тис. Тобто банк оцінив це майно у середньому в $1 667 за квадратний метр. На наш погляд це приблизно відповідає ринковим пропозиціям щодо продажу квартир у «Альпійському» у стані «після будівельників».

Однак абсолютна більшість квартир згідно з Держреєстром коштували $500-700 за квадрат. Саме до цієї більшості належить і мати Олеся Донія, яка придбала тут трикімнатну квартиру у 2011 році (син тоді був нардепом) за 750 тис грн., або $640 за квадрат.

Прикметний нюанс. Доній, коментуючи оприлюднення даних про квартиру його матері, заявив, що така дешевизна квартири пояснюється її «неліквідністю», а саме розміщенням на першому поверсі. І додав, що квартири тут почали дорожчати лише згодом, коли сюди почали заселятись всілякі «круті тузи і перці».

ч1 ч2 ч3

ч4 ч5 ч6

Однак мусимо відкинути це пояснення як «неліквідне». Бо більшість квартир на вищих поверхах у «Альпійському» зареєстровані по ще нижчим ніж у Донія цінам. І знову ж таки доведеться повірити, що тисячі покупців квартир у Києві в останні роки були незбагненними лохами, купуючи житло за ринковими цінами в інших районах удвічі дорожче від «Альпійської» «дешевки», доступної лише таким як Доній чи Аваков. Навіть зараз, під час суперкризи у економіці України, на ріелторських сайтах повно оголошень про продаж квартир у «Альпійському» по $1 200-2 500 (без оздоблення і вже вмебльовані).

Перше, що спадає на думку, це те, що продавець квартири занизив її вартість для окремих VIP-клієнтів. Такими, звісно, можна назвати і сина Авакова, і дружину Наливайченка, і з певною натяжкою мати Донія.

Однак ця версія притягнута за вуха, оскільки 99% квартир «Альпійського» мають отаку низьку офіційну ціну. І далеко не всі з цих власників квартир є VIP-персонами. Більшість житла тут взагалі викупили ріелтори для перепродажу.

На наш погляд, нестиковка по ціні квартири Авакова може пояснюватись тим, що міністр-мільйонер добре знав лише те, скільки грошей його син отримав від батькового бізнесу для купівлі квартир. І не переймався такою дрібницею, як схема розрахунків з продавцем («біла» чи «сіра»).

Тому всім зацікавленим пропонуємо інший варіант: продавець занижував офіційну вартість квартир для зменшення бази оподаткування.

Ми впевнені, що аудиторії «Наших Грошей» не треба пояснювати, що «продавши» півтори сотні квартир (саме стільки у «Альпійському») по ціні у рази дешевше від ринку, ви набагато менше заплатите податків. І при досягненні певної суми, ухиленої від оподаткування, ви можете стати VIP-клієнтом податківців, слідчих, суддів і тюремників.

аваков витяг 3У такому випадку варто пригледітись до особи продавця. Згідно з державним витягом на квартиру Авакова ним є Іван Куровський, засновник ТОВ «Житло-буд», яке і зводило цей житловий комплекс.

Погано те, що нинішні очільники МВС і СБУ опосередковано мали з ним справу саме по цьому об’єкту (до речі, подружжя Наливайченків так і не прокоментувало купівлю квартири у «Альпійському»).

Але добре те, що Куровський вже не є народним депутатом від правлячої Партії регіонів. Тобто зараз у нього немає недоторканності і його в принципі можна викликати для дачі пояснень простою повісткою. У рамках декларованої в Україні прозорості.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»