Суд скасував землевідвід фірмі, яка хотіла незаконно вліпити багатоповерхівку на Батиєвій Горі
20.03.2015   //  

волгоградськаКиївський апеляційний адміністративний суд визнав протиправним і скасував рішення Київради про виділення землі на Батиєвій Горі ТОВ «Вагра», яке всупереч цільовому призначенню й будівельним нормам збиралося звести там багатоповерхівку. Про це йдеться в рішенні суду від 17 лютого.

Йдеться про ділянку на вул. Волгоградській, 25 площею 0,1521 га (кадастровий номер 8000000000:72:215:0116). Цю землю ТОВ «Вагра» отримало в жовтні 2013 р. у довгострокову оренду на 10 років під будівництво житлового будинку. На той момент фірма викупила адміністративне приміщення на вказаній ділянці.

У вересні 2014 р. громадська організація «Український суспільно-правовий рух: Демократія через право» подала в суд на Київраду, зазначаючи, що рішення приймалося з порушенням законодавства, а відведення земельної ділянки ТОВ «Вагра», можливо, не погоджене із структурними підрозділами у сфері містобудування та архітектури.

Окружний адміністративний суд у позові відмовив, вирішивши, що міськрада діяла в межах повноважень, позитивний висновок Департаменту містобудування й архітектури наявний, акт прийому-передачі межових знаків підписано представниками суміжних землекористувачів без претензій.

Однак апеляційний суд скасував рішення першої інстанції і рішення Київради про виділення землі «Вагрі» через низку причин.

Перша причина – порушення цільового призначення забудовником. На момент затвердження проекту землеустрою в 2013 р. ділянка була призначена для одно- і двоповерхової забудови. Натомість в 2014 р. в Держземкадастрі їй присвоїли інше цільове призначення та код класифікації,які відповідають багатоповерховій забудові та багатоквартирному житловому будинку. Таким чином фірма збиралася побудувати 13-поверховий будинок із вбудованим підземним паркінгом та відкритою автостоянкою.

Друга причина – порушення будівельних норм. Проект фірми порушував норми щодо мінімально допустимих відстаней від автостоянки до розташованих поблизу школи і дитячого садка. Фактично будмайданчик мали розгорнути під вікнами у школи й за 5 метрів від дитмайданчика. Окрім того, хоча ділянка знаходиться у зсувонебезпечній зоні, забудовник не вжив заходів для попередження зсувів, при цьому спеціалізоване КП «СУППР» надало для проекту технічні умови на проектування офісно-готельного комплексу, а не на будівництво житлового будинку.

Третя причина – ігнорування протестів громадськості. Як зазначено в матеріалах судової справи, громадський інтерес власників та користувачів квартир будинків, що оточують місце будівництва, враховано не було – громадські обговорення не проводилися

Власником фірми «Вагра» є киянин Абдуллаєв Вагіф Гамза Огли. Він також збудував ресторан «Дача» на місці громадського туалету у зеленій зоні на Русанівській набережній попри протести місцевих мешканців та дозвільної документації