Хто вимагає $1 мільярд від України
13.10.2014   //  

Міністерство юстиції з 27 серпня по 3 вересня уклало низку угод з юридичними компаніями для захисту інтересів України у міжнародних судах на загальну суму $1,9 млн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

З дев’яти судових спорів у двох випадках позивачем є Україна, яка вимагає повернення незначних боргів. У решті випадків бізнесмени вимагають від нашої держави сумарно близько $1,1 млрд. Позови ранжовані по вартості найнятих юристів.

Вимагають від України

  • За позовом компаній «Torno Global Contracting S.p.A.» та «Beta Funding S.R.L.» до Міністерства транспорту та зв’язку та Державної служби автомобільних доріг найнято міжнародну юридичну фірму «White & Case LLP» за $907 тис.

Компанії з 2009 вимагають від української сторони повернення 45 млн євро через невиконання угоди про співробітництво у реконструкції та експлуатації автомобільної дороги М-05 Київ-Одеса. За даними екс-голови «Укравтодору», на залученні цих італійських консультантів наполягав міністр транспорту Григорій Кирпа. Після його смерті у 2004 році українська сторона припинила виплати.

  • За позовом компаній «Universal Trading & Investment Co.,Inc.» (ЮТІКо) та «Foundation Honesty International Inc.» до Генеральної прокуратури, Міністерства юстиції та держави Україна найнято міжнародну юридичну фірму «Holland & Knight LLP» за $774 тис.

Ця фірма з 2012 року представляє Україну у цій справі, що розглядається у Окружному суді штату Массачусетс (м. Бостон, США). Ці фірми у 1998 році були найняті Генпрокуратурою для зібрання доказів та замороження офшорного майна П.Лазаренко, П.Кириченко та керівників ЄЕСУ. Компанії повинні були отримати 12% майна, яке незаконно було відібране у України, у якості компенсації за встановлення його місцезнаходження, замороження та допомогу у поверненні цього майна. За даними Геннадія Москаля, фірми хочуть аби Генпрокуратура заплатила їм $509 млн.

  • За позовом компанії «Sinequanon Invest» до держави Україна найнято міжнародну юридичну фірму «Foley Hoag AARPI» за $115 тис.

Фірма у 2011 році подала позов до суду у Парижі, вимагаючи повернення $23 млн з Українського державного об’єднання по виконанню агрохімічних робіт «Украгрохім». У 2012 році французький суд став на бік України, однак «Sinequanon Invest» подало новий позов – тепер до суду Люксембургу.

  • За позовом ВАТ «Татнафта» до держави Україна найнято міжнародну юридичну фірму «Winston & Strawn LLP» за $65 тис.

29 липня Арбітражний трибунал (Париж) прийняв рішення на користь російської компанії, оскільки Україна не захистила інтереси інвестора і дозволила групі «Приват» Ігоря Коломойського захопити Кременчуцький нафтопереробний завод. «Татнафта» вимагала $2,4 млрд, однак за даними міністра юстиції Павла Петренко у рішенні суду йдеться про $100 млн. Зараз юристів найнято «з метою скасування зазначеного арбітражного рішення».

  • За позовом компанії «City-State N.V.», фірм «Компанія з управління активами «Практика», «Кристалл-Інвест», «Продіз» до держави Україна міжнародну юридичну фірму «Foley Hoag AARPI» за 25 тис євро.

Ці фірми вимагають від України щонайменше 268 млн грн. у зв’язку із ситуацією, яка склалась навколо неповернення «Кредитпромбанком» депозиту ТОВ «КУА «Практика» у розмірі 211 млн грн, відповідно до договору банківського вкладу від 5 липня 2010 року. Цей банк перестав виплачувати відсотки по депозиту відразу після того, як його новим власником став Микола Лагун (Дельта-банк).

  • За позовом компанії «Korlea Invest, а.s.» до ДПЗД «Укрінтеренерго», ДП «НЕК «Укренерго» та Міністерства енергетики та вугільної промисловості найнято Адвокатське об’єднання «Арцінгер» за 8 тис євро.

Угорська фірма Василя Бечваржа з 2013 року вимагає 34 млн євро у зв’язку із неналежним виконанням договірних зобов’язань ДПЗД «Укрінтеренерго», зокрема умов контракту про поставки електроенергії з південно-західної частини Об’єднаної енергетичної системи України.

  • За позовом компанії «Ukrenergy Trade ZRT» до ДПЗД «Укрінтеренерго», ДП «НЕК «Укренерго» та Міністерства енергетики та вугільної промисловості найнято Адвокатське об’єднання «Арцінгер» за 8 тис євро.

Ще одна фірма Бечваржа вимагає компенсації у розмірі 237 млн євро за зрив контрактів 2008-го року з боку «Укрінтеренерго» про поставки електроенергії з острова Бурштинської ТЕС.

Вимагає Україна

  • За позовом держави Україна до компаній «Bosh International, Inc.» (США) та «B&P Ltd» найнято міжнародну юридичну фірму «Winston & Strawn LLP» за $14 тис.

Фірми вимагали у України повернення $8 млн, однак у 2012 році суд став на бік нашої держави і присудив «Бі енд Пі, Лтд.» сплатити на користь України $150 тис. Зараз юристів найнято для пред’явлення відповідного позову, що має на меті примусове виконання вироку про стягнення коштів з фірми.

  • За позовом держави Україна до Угорського медичного центру найнято Адвокатське бюро «Dr. Krasznai & Dr. Kollar» за 3 тис євро.

Україна вимагає повернення 174 тис євро, перерахованих до Угорського медичного центру на лікування Пирога Д.С.