Войовничому Донецьку виділили на ремонт доріг у чотири рази менше, ніж розтендерили при Януковичу (інфографіка)
11.06.2014   //  

На ремонт автодоріг України направлять близько 6,7 млрд грн., що удвічі більше ніж рік тому, пише Ростислав Шаправський в «Капіталі».

Міністерство інфраструктури направило на узгодження в Кабмін перелік доріг і суми, які необхідно виділити на їх оновлення.

Виходячи з розрахунків Мінінфраструктури, більше за інших на дорожні роботи отримають Полтавська та Київська області – 742,5 і 712,7 млн грн відповідно. На третьому місці Львівська область з 543,2 млн грн.

Після них розташувалися галузі промислового Сходу – Дніпропетровська (475 млн грн), Харківська (343 млн грн) і Донецька (330,4 млн грн).

За даними «Вісника державних закупівель», у 2013 році найбільші шляхові тендери було проведено у Донецькій області – 1,0 млрд грн. на утримання та 1,3 млрд грн. на ремонт доріг. Відтак на ремонт доріг області, в якій зараз точаться бойові між українською армією та озброєними терористами, цього року виділено майже у чотири рази менше від вартості ремонтних підрядів минулого року, коли президентом був донеччанин Віктор Янукович.

Менше всіх дістанеться Закарпаттю та Сумській області -60,9 і 94,1 млнгрн.

З дорожньої кошторису країни на 2014 р. вилучила пункт «АР Крим і Севастополь», перерозподіливши між материковими регіонами 12,9 млн грн і 87,1 млн грн, які призначалися півострову і місту.

Відчуваючи складності з фінансуванням доріг, Мінінфраструктури пропонує заморозити будівництво кількох інфраструктурних проектів, перенаправивши, зокрема, 300 млн грн, раніше передбачених для будівництва об’їзду Дніпропетровська, і 1,2 млрд грн з об’їзду Донецька. Також на поточний рік хочуть скоротити фінансування будівництва мостового переходу через Дніпро в Запоріжжі – з 82 до 32 млн грн.

Кошти, виділені кошти – це залишки від залучених «Укравтодором» коштів за рахунок кількох випусків облігацій. Основна частина – 4,1 млрд грн – це невитрачені гроші від випуску облігацій на 7,2 млрд грн в 2012 р., ще 2,6 млрд грн – від випуску паперів на більш ніж 2,7 млрд грн в 2013 р.

За даними «Укравтодору», в 2013 р. замість запланованих 5,14 млрд грн на ремонтні роботи витратили трохи більше 3 млрд грн.

Перелік усіх областей з видатками та кілометражем ремонту.

Fitcher_red