Рідні фірми Фірташа, Кацуб і Курченка пов’язані з вимиванням грошей з «Укргазвидобування» (Доповнено)
14.04.2014   //  

Доповнено спростуванням Misen Energy AB і ТОВ “Карпатигаз” щодо їхньої причетності до Д.Фірташа, С.Кацуби і С. Курченка

Компанії, пов’язані з Дмитром Фірташем,  родиною Кацуб, а також Сергієм Курченком, були задіяні у схемах недобросовісного державно-приватного партнерства ДП «Укргазвидобування». Про це пише Грехем Стек у своїй статті на «BusinessNewEurope»

Угода про спільну діяльність передбачає створення спільного підприємства – але без утворення окремої нової юридичної особи, при цьому СП управляється партнером приватного сектору.

Найбільшою такою угодою про спільну діяльність була угода «Укргазвидобування» з фірмою «Карпатигаз» у 2011р. Власником «Карпатигазу» є шведська «Misen Energy», у зв’язку з чим держпідприємство розповсюдило тоді низку заяв про «іноземних інвесторів», новітні технології і розширення виробництва.

Однак насправді «Misen Energy» належить на 29.6% належить кіпрській компанії «Norchamo Limited», яку у свою чергу заснували «Heico Ventures» і «Suzel Enterprises». Перша з вказаних компаній у 2010-2011 була співвласником кіпрського «Ostchem» з холдингу Фірташа. Разом із тим «Group DF» Фірташа причетність до обох фірм заперечує.

У 2010 р. ця ж «Norchamo Limited» отримала 40% компанії ТОВ «Техпроект», яка теж уклала договір про спільну діяльність з «Укргазвидобуванням». Компанія  «Техпроект» пов’язує Фірташа з колишніми очільниками «Нафтогазу» – родиною Кацуб.

Згідно з офіційними біографіями Володимир Кацуба керував фірмою «Техпроект»  в 2001-2006 р.р., а його старший син Сергій був заступником гендиректора у 2000-2005р.р. При цьому до 2010 р. «Техпроект» належав кіпрській «Navartis Limited», одноосібним власником котрої був молодший с Кацуб – Олександр. Можливо, припускає Стек, вони й надалі зберегли свою частку через белізькі та віргінські офшори. Наприкінці 2012 р. частка «Norchamo» зменшилася до 25%. Коментар від Кацуб стосовно їхнього зв’язку із названими компаніями отримати не вдалося.

Разом із тим, фірма «Техпроект» також пов’язана з Сергієм Курченком, зазначає Стек. У червні 2013 року , невідомий міноритарний акціонер подав до суду на «Техпроект» за штучне заниження прибутку і вимивання грошей через фіктивні фірми. Суд скаргу відхилив. Фіктивним контрагентом, про якого йшлося у судовій справі, було ТОВ «Бізнес-Консалт» – одна з близько 50 фіктивних компаній, які, згідно з журналістськими розслідуваннями, управляються Курченко.

Ще у 2008-2009 роках  державні аудитори звинувачували «Техпроект» і пов’язану з нею компанію, «Lekstar Service» у тому, що вони вимивали десятки мільйонів «Нафтогазу» шляхом завищення ціни на поставки, таким чином мінімізуючи прибуток від спільної діяльності. Можливо, зазначає Стек, це було стандартною практикою по угодах про спільну діяльність, і мережа Курченко, з його зв’язками в «Укргазвидобуванні», могла виконувати роль основного каналу для таких операцій починаючи з 2010 р.

Від «Наших грошей»

«Heico Ventures» і «Suzel Enterprises» були зафіксовані ще в кількох гучних історіях в Україні.

Обидві вони були засновниками  кіпрської Afidreko Holdings Limited , а та в свою чергу – АТЗТ «Укрреставрація», яка зі скандалом стала орендарем Гостинного двору в Києві.

Окрім того «Heico Ventures» і «Suzel Enterprises» є власниками кіпрської Maximalema Limited. Після того, як Maximalema отримала 24,5% акцій ПрАТ КП «Укренергомонтаж», українська фірма почала вигравати державні тендери в сфері енергетики, отримавши з початку 2011 року підряди на 3,77 млрд грн. Іншими акціонерами є фізичні особи, які представляють структури Юрія Бойко (24,5%) та Дмитра Фірташа (49%).

З офіційного листа ТОВ “Карпатигаз”, який надійшов до редакції:

«Misen Energy AB ( Швеція ) є публічною компанією, акції якої котируються на Стокгольмській біржі NASDAQ OMX . Основна діяльність компанії сконцентрована на видобутку природного газу і рідких вуглеводнів у Східній Європі. Через свої дочірні компанії Misen Enterprises AB ( Швеція ) і ТОВ « Карпатигаз » (Україна) компанія бере участь в Договорі про спільну діяльність ( ДСД ) з ПАТ «Укргазвидобування».

За період 2011-2013 рр. ДСД інвестувано 250 млн. доларів в нафтогазову галузь України, значна частина яких була витрачена на придбання сучасного обладнання для будівництва дожимних компресорних станцій (далі – ДКС) . У вересні 2012 року була запущена в Харківській області Юліївська ДКС, яка є найбільш сучасною ДКС в Україні. У другій половині 2014 планується запустити в експлуатацію ще дві ДКС – Червонодонецьку ( 27 МВт ) і Хрестищенську ( 60 МВт), найбільші в країні.
За цей же період ДСД , учасником якого є дочірні компанії Misen Energy AB, оплатило в бюджет України 2,9 млрд.грн.
Компанія активно працює на нафтогазовому ринку України і будує практично «з нуля» реальні капіталомісткі і гостро необхідні для економіки країни об’єкти.
У цих умовах з’являється матеріал, який намагається відверто замазати брудом діяльність компанії.

Насамперед , через ланцюжок незрозумілих офшорних компаній компанію Misen Energy AB та її дочірню компанію ТОВ «Карпатигаз» прив’язують до таких бізнесменів, як Д.Фірташ , брати Кацуби і навіть С. Курченко. Останнє особливо дивно у світлі того, що в середині 2012 року ТОВ «Карпатигаз», як оператор ДСД , навіть судився зі структурами С. Курченка через спроби несплати поставленого газу і успішно виграв судовий спір .
Ми заявляємо , що Misen Energy AB ніяким чином не пов’язана, прямо або побічно , з ким-небудь з вищевказаних осіб або їх представників. Misen Energy AB – це публічна компанія, акціонерами якої є понад 3 тисяч фізичних і юридичних осіб. Серед акціонерів компанії знаходяться консервативні скандинавські пенсійні фонди, а також шановні західні інвестиційні банки (наприклад, Pictet and Co ), які не інвестували б свої активи в компанії, чий імідж у них викликав би питання. Акції компанії вільно торгуються на Стокгольмській біржі і будь-яка фізична або юридична особа може придбати корпоративні права Misen Energy AB.
Влітку 2013 року у компанії Misen Energy AB виникли проблеми з реалізацією природного газу в Україну, які, до речі, навряд чи могли б виникнути у разі, якби компанія мала зв’язок з особами, про яких йде мова в матеріалі.

На даному етапі ситуація фактично вирішилася, і керівництво ТОВ «Карпатигаз», як Оператор Договору про спільну діяльність веде переговори з керівництвом НАК «Нафтогаз України» про подальшу стабільну роботу іноземного інвестора в Україні .
Керівництво ТОВ «Карпатигаз» проводить політику відкритості і готово роз’яснювати свою позицію з тих чи інших питань , що стосуються діяльності компанії в Україні» .