Наскільки Крим залежить від України-2: гроші на прожиття, туристи
09.03.2014   //  
Російські солдати, яких зараз у Криму 30 тисяч, можуть залишитись єдиними туристами на кримських пляжах.

Російські солдати, яких зараз у Криму 30 тисяч, можуть залишитись єдиними туристами на кримських пляжах.

Росія разом з Кримом отримає 2 мільйони бідняків, величезне безробіття і величезні витрати на пенсії та дотації. Про це пише Сергій Лямець у «Економічній правді».

Населення Криму становить 2 млн осіб. З них працюючого – 334 тисячі осіб. Тобто, на одного працюючого – п’ять непрацюючих.

В курортне міжсезоння ситуація гірша. За даними на грудень 2013 року, на півострові працювали всього 251 тис осіб. Відтак, інші – або сезонні працівники курортної сфери, або знаходяться на часткову оплату. А значить, на одного працюючого випадає вже сім утриманців.

«Це, мабуть, сама катастрофічна ситуація по Україні. Є, звичайно, Західна Україна з схожими показниками. Але врахуйте істотну різницю. Багато людей із західних регіонів давно виїхали на заробітки до Європи або Росії. Вони щорічно пересилають на батьківщину мільярди доларів. А от кримчани у масовому “заробітчанстві» не помічені. Вони більше розраховують на курортний сезон», – пише видання.

У 2013 році в Криму відпочили 5,9 млн осіб, з них чверть – 1,5 мільйона – росіяни. Ще близько 4% (0,2 млн осіб) – з Білорусі. Решта 4,1 млн за незначними винятками – це жителі України.

туристи

«А значить, навіть якщо не буде ніякої війни, місцевих жителів чекає провальний сезон. З тієї простої причини, що в’їзд до республіки (пардон, російську губернію) буде перекритий для “бандерівців”… Пригнати на відпочинок росіян? Ну що ви … Вони поїдуть в Сочі, там недавно відремонтували на $42 мільярди. Це буде головний удар по добробуту кримчан», – пише видання.

Соціальна допомога з державного бюджету України, трансферти та інші види пасивних (незароблених) доходів в Криму склала 21,2 млрд грн за 2012 рік. Тобто, більше, ніж всі зарплати регіону. За тим курсом того року це становить $2,65 млрд., які при відділенні Криму ляжуть на російський бюджет.

«Це як мінімум. Адже жителі Криму захочуть такі ж зарплати і такі ж пенсії , як у Росії. А значить, мільярдів потрібно набагато більше», – пише «ЕП».
Рівень оплати кримчанами житлово-комунальних послуг у січні 2014 склав 76,5%, у тому числі за опалення і гарячу воду – 67,9 %. Це нижче середнього рівня по Україні. «Севастопольці – ось ті багатші. Оплата в місті становить 96,8% поставлених комунальних послуг. Але решта Криму – бідні», – пише видання.

«Дорогі росіяни, відрізати Крим від водо-, електро-і газопостачання, звичайно ж, ніхто не буде. Але платити за українські ресурси ви будете за міжнародними цінами. Приблизно з тих, за якими ви встановлюєте ціну на газ для України», – відмічає автор.

Нагадаємо, Крим на 80% залежить від поставок води і електроенергії з материкової України, на 65% від поставок газу від державного «Чорноморнафтогазу» – докладніше «Наскільки Крим залежить від України: гроші, вода, газ, електроенергія, зв’язок (інфографіка)».