Суд визнав право нового власника на 46 гектарів земель Дарницької ТЕЦ
18.12.2013   //  

Суд визнав право ТОВ «Євро-Реконструкція» на постійне користування ділянками загальною площею 46,32 га у Дніпровському районі Києва. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 4 грудня.

Це ділянки: 31,91 га і 0,20 га на вул. Червоногвардійська, 20; 13,89 га на вул. Здолбунівська і 0,31 га на просп. Возз’єднання, 21-б.

Встановлено, що ТОВ «Євро-Реконструкція» 22.05.2012 купило у ПАТ «Екостандарт», підконтрольного екс-нардепу від НУНС Анатолію Шкрібляку і його бізнес-партнеру Олегу Яковенку, цілісний майновий комплекс Дарницької теплоелектроцентралі загальною площею 75 630 кв м, що розташовується на вказаних ділянках. При цьому ПАТ добровільно відмовилося від оформлення права користування ділянками на користь фірми.

У грудні 2012 року Головне управління Держкомзему у Києві відмовило фірмі у видачі держактів на право постійного користування ділянками, оскільки фірма не належить до визначених законом осіб, що можуть отримати у постійне користування ділянки державної та комунальної власності.

Але суди вказали, що оскільки «Євро-Реконструкція» купила майновий комплекс, то до неї перейшло право постійного користування ділянками на підставі держакту від 11.05.1963, яке на момент продажу було наявне у ПАТ «Екостандарт».

Посилання Держкомзему на те, що фірма не може набути право постійного користування ділянками, оскільки є підприємством приватної форми власності, суд відхилив. Суд зазначив, що Держкомзем не розрізнив поняття «набуття» і «переходу», адже законодавча норма, на яку посилаються чиновники, регулює питання саме набуття права постійного користування земельною ділянкою, а не його переходу, що має місце у випадку з «Євро-Реконструкцією».

Суд відхилив також вимогу фірми зобов’язати Головне управління Держкомзему у Києві і Департамент земельних ресурсів КМДА видати їй держакти на право постійного користування ділянками, оскільки з 01.01.2013 реєстрація таких прав здійснюється уповноваженим органом Мін’юсту.

За даними матеріалів справи 11.05.1963 вказані ділянки були передані на праві постійного користування Дарницькій ТЕЦ №4, а в подальшому за наслідками реорганізації, приватизації та правонаступництва таке право перейшло до ПАТ «Екостандарт».

Засновником ТОВ «Євро-Реконструкція» є кіпрська компанія «Азоранде Інвестментс Лімітед». У 2013 році Антимонопольний комітет України дозволив ще одній кіпрській фірмі Financial Investment Group A-Zevs Limited отримати контроль над «Азоранде».