Тендерників державної шахти оштрафували за те, що вони викинули дешевих конкурентів Юри Єнакіївського
12.12.2013   //  

Чотири посадові особи ДП «Шахта «Крепінська» притягнуті до адміністративної відповідальності за неправомірний вибір переможця ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» на тендері по закупівлі вугілля марки АМ, внаслідок чого державному бюджету було нанесено збитки на 650,6 тис грн. Про це повідомляє Державна фінансова інспекція.

Тендерний комітет державної шахти безпідставно, на думку ревізорів, відхилив більш економічно вигідні пропозиції інших учасників та неправомірно обрав переможця торгів. Сума збитків була встановлена судово-економічною експертизою.

Окрім адміністративної відповідальності для посадових осіб «Шахти «Крепінська», ДФІ передало матеріали ревізії до Антрацитівського МВ ГУ МВС України в Луганській області.

Нагадаємо, ця закупівля відбулась у грудні 2012 року. Тоді «Луганська вуглезбагачувальна компанія» отримала підряд на постачання вугілля на суму 2,52 млн грн.

На тендер також подавали заявки фірми «Даком» (1,71 млн грн.) та «Сервіс-Люкс» (1,61 млн грн.). Їх було відхилено через претензії до поданої фінансової документації (перелік нижче).

Засновниками «Луганська вуглезбагачувальна компанія» є «Фінансова компанія «Лідер» та ТОВ «Ставр», зареєстровані на британську фірму «Кінс лімітед». Британська фірма через ланцюжок володіє 48% акцій ПАТ «Західінкомбанк», ще 52% акцій банку до останнього часу належали Арсенію Іванющенко, сину народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Єдиним допущеним до участі конкурентом було ТОВ «Торговий дім «Еко-Вугілля України». Першими засновником цієї фірми були вищезгадане «ФК «Лідер» та інвестфонд «Нові технології», очолюваний Іваном Аврамовим. Згодом фірму було перереєстровано на Івана Степанченка.

Після того тендеру у березні 2013 року «Шахта «Крепінська» скасувала наступні торги на придбання вугілля на суму близько 6 млн грн. На нього також подавали заявки фірми  «Луганська вуглезбагачувальна компанія» і «Еко-Вугілля України» з групи Юрія Іванющенка, а також були заявки від ще двох фірм на значно меншу суму – близько 4 млн грн. Тоді тендерний комітет відхилив усі чотири заявки через претензії до фінансових документів.

Однак вже у червні «Крепінська» заново провела цей тендер і розіграла підряд на постачання вугілля на суму 5,87 млн грн. між «Луганською вуглезбагачувальною компанією» і «Еко-Вугілля України» при відсутності інших заявок.