На Охтирському комбінаті безслідно зникло зерна на 11 мільйонів
27.11.2013   //  

Зі складів ДП «Охтирський комбінат хлібопродуктів» зникло 6 246 тонн пшениці і жита, які Державне агентство резерву передало на зберігання за договорами 2004 і 2009 років. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 12 листопада.

Відсутність зернових виявила перевірка Контрольно-ревізійного управління Держрезерву, проведена у 2009 і 2011 роках. Держрезерв вимагає від комбінату повернення зерна, а також стягнення 11 млн грн. штрафних санкцій.

Суди перших двох інстанцій відмовили Держрезерву. Вони виходили з того, що держагентство не надало належних доказів передачі зерна на зберігання Охтирському комбінату: договори від 2004 і 2009 років не мають специфікацій до них, у зв’язку з чим неможливо встановити, які саме цінності передавались на зберігання.

ВГСУ ці рішення скасував і передав справу на новий розгляд до господарського суду Сумської області.

ЯК вказав ВГСУ, господарські суди не взяли до уваги, що у договорах було передбачено, що передача зерна проводилася згідно з актом форми Р-16. Ці акти є в матеріалах справи і вони містять інформацію про відповідальних осіб, які прийняли до держрезерву зернові. Суди не надали оцінки доводам Держрезерву про те, що ці акти форми Р-16 є належними первинними документами, які підтверджують факт передачі зерна на зберігання комбінату.

Крім того, суди не надали оцінки тому, що комбінат визнав факт недостачі пшениці. У запереченнях проти позову Держрезерву комбінат вказав, що одержану у 2010 році пшеницю він передав на зберігання ДП «Златодар». При цьому ВГСУ зауважив, що відповідно до Цивільного кодексу первісний зберігач, тобто Охтирський комбінат, відповідає за дії особи, якій він передав зерно на зберігання.

До 2005 року Охтирським комбінатом хлібопродуктів керував Олександр Михайленко. Протягом 2005-2007 років – Юрій Любченко, 2007-2011 – Галина Семенова, яку у 2009-му на якийсь час замінив Олег Довгаль.