Ще один кооператив з трьох осіб може втратити безкоштовно отримані 20 гектарів на березі Донузлаву
04.11.2013   //  

Новоозернівська селищна рада (Євпаторія, Крим) безкоштовно віддала обслуговуючому кооперативу «Гавань-Крим» ділянку площею 20 га у водоохоронній зоні затоки Донузлав для забудови. Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 15 жовтня.

У квітні 2010 року селищна рада затвердила проект землеустрою і передала безоплатно у власність кооперативу ділянку для будівництва об’єктів житлового призначення. Вона розташована у північно-західній частині Новоозерного (район 12 причалу).

На підставі цього рішення Держкомзем видав кооперативу державний акт про право власності на цю ділянку вартістю 3,85 млн грн.

Суди перших двох інстанцій не побачили порушень у діях селищної ради і відмовилися задовольнити позов прокуратури Євпаторії, яка вимагає повернення ділянки.

ВГСУ ці рішення судів скасував і відправив справу на новий розгляд до госпсуду АРК, під час якого необхідно встановити питання про те, до земель державної чи комунальної власності належить спірна ділянка та хто нею вправі розпоряджатися – селищна рада чи райдержадміністрація.

ВГСУ також звертає увагу, що рішення селищної ради підписане секретарем ради, а не головою.

Крім того, судами попередніх інстанцій не з’ясовано категорії земель, до якої відноситься спірна земельна ділянка. Вони вказали, що це землі громадської та житлової забудови. Разом з тим безпідставно залишено поза увагою лист Управління екологічної інспекції про те, що на частині спірної ділянки розташовано історико-культурні цінності (кургани).

Більше того, 5,11 га спірної ділянки виходить до води. А законодавством України встановлено, що юридичним особам ділянки прибережних захисних смуг можуть передаватися лише в оренду. Передання їх у власність не передбачено.

ВГСУ також не побачив доказів того, що ОК «Гавань-Крим» є житлово-будівельним кооперативом. Зокрема, у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зазначено лише один вид діяльності «Гавань-Криму» – управління нерухомим майном за винагороду або на основі контракту.

Обслуговуючий кооператив «Гавань-Крим» у 2009 році заснували Леонід Бистрицький з Сімферополя, а також Сергій Кутєргін і Сергій Найденко з Дніпропетровська.

Нагадаємо, у червні цього року суд визнав недійсним рішення Новоозернівської селищної ради, яким вона у 2010 році виділила кооперативу «Житлово-будівельний «Андріївський» з трьох осіб 29 га на березі Донузлаву.