Космічне агентство витратить 4 мільйони на знищення протипіхотних мін
28.10.2013   //  

Державне космічне агентство України 10 жовтня за результатами тендеру уклало угоду з ДП «Науково-виробниче об’єднання «Павлоградський хімічний завод» на створення промислових потужностей для утилізації касетних боєприпасів з протипіхотними мінами. Вартість робіт складає 3,75 млн грн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Закупівлю проведено за процедурою в одного учасника з метою забезпечення сумісності, оскільки раніше послуги замовлялися у цього ж підприємства.

У 2008-2009 роках за договором з Павлоградським хімічним заводом була відпрацьована технологія розбирання інженерних касетних боєприпасів до блоків з протипіхотними мінам ПФМ-1, а також технологія утилізації протипіхотних мін шляхом високотемпературної обробки на установці утилізації твердих відходів спецвиробництв (роторна піч). В будівлі заводу розпочато створення експериментальної дільниці з розбирання касетних боєприпасів з протипіхотними мінами ПФМ-1. Через брак державних коштів роботи не були завершені.

Заплановані на 2013 рік роботи є продовженням раніше розпочатих Павлоградським хімічним заводом технологічних робіт по створенню дільниці з розбирання касетних боєприпасів з мінами ПФМ-1(1С). Також стверджується, що цей завод єдиний в Україні володіє виробничим комплексом для утилізації протипіхотних мін типу ПФМ-1.

Павлоградський хімічний завод очолює Леонід Шиман, депутат від Дніпропетровської обласної ради Партії регіонів, якому присвоїли звання «Героя України».