Екс-директор водоканалу через патентну схему може долучитися до розпилу в Комиш-Зорі
26.09.2013   //  

На новому інвестиційному проекті «Облводоканалу» вартістю 6 млн грн. за допомогою вчасно оформленого патенту може заробити колишній директор цього ж водоканалу, котрий не так давно звільнився після скандалу з розтратою бюджетних коштів. Про це йдеться у статті Юрія Сидорова «“Ліві гроші” водоканалу» на сайті «Наші Гроші. Запоріжжя».

Минулого року Запорізька обласна рада затвердила регіональну цільову програму «Питна вода Запорізької області» на 2012-2020 роки. Один з інвестиційних проектів передбачає будівництво споруд для забезпечення якісною питною водою селища Комиш-Зоря Куйбишевського району. Для цього планують виділити 6 мільйонів гривень. Виконавцями проекту призначені Куйбишевська РДА та КП «Облводоканал».

Проектно-кошторисна документація уже готова, проект обійшовся в 296 тис. грн., розробляли його харківське НВО «Електр» у формі ТОВ спільно з Куйбишевським експлуатаційним цехом «Облводоканалу».

Тендер на самі будівельні роботи поки не оголошували. Однак, пише Сидоров, уже зараз є підстави припускати, що підряд без відкритих конкурентних торгів, а одразу по «закупівлі у одного учасника» може отримати той самий харківський «Електр», оскільки воно зареєструвало патент на корисну модель «Установка для водопостачання міського населення смт Комиш-зоря». Окрім будівельних робіт фірма може отримати зиск й іншим способом: займатися «авторським наглядом» за об’єктом будівництва, або ж просто отримати роялті, рівень котрого теоретично необмежений.

Власниками та винахідниками патенту при реєстрації були вказані п’ять осіб: співзасновники самого «Електру» Олександр Лепетило й Іван Лепетило, а також запоріжці Микола Нікулін, Тамара та Віктор Марічеві.

Микола Нікулін є депутатом Запорізької облради від Партії регіонів. Упродовж багатьох років він очолював «Облводоканал», однак наприкінці минулого року звільнився «за власним бажанням» – щоправда якраз після ревізії ДФІ, котра виявила незаконну розтрату 8 млн грн. на подарунки, премії та надбавки керівництву комунального підприємства.

Разом з тим, припускає автор статті, покарання Нікуліна могло «обмежилося публічною прочуханкою», а його бізнес-зв’язки з водоканалом лишаються в силі.

Так, наприклад, Микола Нікулін разом з Микитою Нікуліним заснували  ТОВ «Ніколь плюс», яке було співзасновником Асоціації підприємств водопровідно-каналізаційної галузі Запорізької області «Запоріжоблвода», разом з комунальним «Облводоканалом».

За однією адресою з «Ніколь плюс» зареєстроване також ТОВ «Сервісний центр «Питна вода», яке заснували Ганна Нікуліна та Людмила Лущан, повна тезка якої відома як бухгалтер КП «Облводоканал» за керівництва Нікуліна.

У свою чергу, ще один з винахідників – Віктор Марічев відомий як співзасновник ТОВ «Юсма». В бізнес-реєстрах фактичною адресою вказаний пров. Східний, 3а. Там же знаходиться й ремонтно-будівельна дільниця КП «Облводоканал», директорами якого в різний час і були Марічев та інший співзасновник «Юсми» Юрій Сохань.

Окрім того Микола Нікулін та його партнери уже не раз отримували мільйонні замовлення від водоканалу. Так, у 2010 році тендер на закупівлю препарату сиквест вартістю 3,45 млн. грн. виграло ТОВ «НВП «Променергосервіс плюс».  Власниками були вже згадане ТОВ «Ніколь плюс» Миколи Нікуліна, Євгеній Бершак та Юрій Загороднюк. В 2012 році «Облводоканал» замовив цей же препарат на 3,64 млн. грн. у фірми зі схожою назвою – «НВП «Променергосервіс». Обидва «Променергосервіси» з м. Перевальськ, Луганської області. Директором обох компаній був вищезгаданий Євгеній Бершак.