Українці профінансували зі своєї кишені роботу копанок ще на 5,5 мільярдів
30.08.2013   //  

Підтримка державних шахт у 2013 році становитиме щонайменше 15,2 млрд грн. Про це пишуть Олег Гаврик і Юрій Панченко в газеті «Комерсант-Україна».

Першопочатково на підтримку вугледобувних підприємств в цьому році у держбюджеті передбачалося 9,7 млрд грн. Але за січень-липень із цієї суми шахтам вже надійшло 7,7 млрд грн.

У зв’язку із цим 4 липня Верховна Рада збільшила витрати держбюджету на підтримку держшахт ще на 5,5 млрд грн.

«Поки не ясно, чи вистачить нам 15,2 млрд грн до кінця року з такими темпами перевитрат і чи не доведеться ще збільшувати дотації», – зазначило джерело в Міненерго.

Збитки держшахт у січні-липні зросли в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 34,2%, до 8,39 млрд грн. У міністерстві пояснюють це зниженням видобутку (за 7 місяців – на 5,7%, до 47,7 млн т), зростанням собівартості (на 9,6%, до 1,3 тис. грн/т) і падінням цін на вугілля (на 15,2%, до 505,2 грн/т).

Одна з основних причин виникнення збитків – конкуренція вугілля держшахт із вугіллям, видобутим на нелегальних шахтах-копанках, а також зниження споживання електроенергії у країні, пояснює почесний президент шахти ім. Засядьмо нардеп Єфим Звягільський.

«Частка нелегального вугілля на ринку зростає, а разом з ним зростають і збитки держпідприємств», – зазначив голова незалежного профсоюзу гірників України Михайло Волинець.

При цьому учасники ринку говорять про те, що собівартість видобутого держшахтами вугілля сильно завищена.

Як зазначив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, при нинішньому рівні собівартості українського вугілля, видобутого на держшахтах, його набагато вигідніше імпортувати з Австралії, США та Канади. Зокрема, у США його можна купити по $80-90 за тонну з доставкою в Україну, що нижче собівартості українських шахт.

У свою чергу старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква вказав, що витрати держшахт на 20-25% вище, ніж у приватних видобувачів. «Якби держава навела порядок з собівартістю вугілля на своїх шахтах, збитки могли б бути набагато нижче», – заявив він.

Водночас, зауважив Саква, генеруючі компанії «Центренерго» і «Донбасенерго» не знизили ціну закупівлі вугілля у держшахт – вона залишилася на рівні 700 грн. за тонну. Натомість торік з’явилися нові трейдери, що почали постачати вугілля генеруючим компаніям.

Від «Наших грошей»

Нагадаємо, у минулому році «Донбасенерго» і «Центренерго» зменшили закупівлі у ДП «Вугілля України». Натомість вони почали купувати вугілля у трьох нових трейдерів («Траст Інвест», «Укрвостокснабжение» і «Консалтінг Кепітал»), яких пов’язують із Олександром Януковичем. Всі нові трейдери були засновані на початку 2012 року, мають статутний капітал менше $1 тис. і зареєстровані в Донецьку.

Найімовірніше, що нові трейдери торгують вугіллям, яке добуте в копанках.